Vi kan jo alle drukne i teorier

Lasse Ludvigsen havnede i en ny rolle inden for Big data – et fagområde, som han ikke havde arbejdet med før. Derfor søgte han erfaring og sparring fra andre, som også arbejdede med big data. Det fandt han i Dansk IT´s netværksgruppe BI, Big data & Analytics. 

- At arbejde inden for Big data kan være lidt af en mundfuld. Og selvom mange har talt om data i flere år, så er det altså et relativt nyt område. Der er hele tiden nye termer og trends, som dukker op hvert år. Mange af os bilder os selv ind, at vi har regnet fremtiden ud, men ærlig talt, så famler vi alle sammen lidt i blinde.

Ordene er Lasse Lyng Borch Ludvigsens, IT Application Process Expert hos virksomheden Chr. Hansen A/S. Her sidder Lasse med forskellige kasketter, da han arbejder både med IT-projektledelse, IT-arkitektur og data.

- Vi råder over rigtig meget forskelligt udstyr hos Chr. Hansen, som alle sammen spytter vigtigt data ud fra vores forskere. Og al den data skal vi på en eller anden måde samle op. Jeg sidder sammen med mine kollegaer og prøver at lure, hvordan vi samler data, sikrer den, tilgår den efterfølgende, og hvordan vi evt. kan connecte data, som kommer fra forskellige steder i verden, forklarer Lasse og fortsætter,

- Jeg begyndte egentlig med at lave noget mere hardcore IT. Men så rykkede jeg over i den her stilling for halvandet år siden. Og ikke nok med at det var en relativ ny stilling i en gammel og stabil virksomhed, så var det også en ny rolle for mig, så jeg havde ganske enkelt brug for noget sparring og erfaring fra andre, som også beskæftigede sig med data.

 

Lasse Ludvigsen_faktaboks 

Netværksgruppen giver mig indblik i mine kollegaers arbejde

På den måde blev Dansk IT´s netværksgruppe BI, Big data og Analytics relevant for Lasse, som han har været medlem af siden 2019.

- Jeg er nok lidt et atypisk medlem af netværksgruppen, da mit primære arbejde faktisk ikke er inden for Big Data men mere IT. Men jeg får en bedre forståelse for mine kollegaers arbejde, da jeg igennem netværksgruppen lærer at forstå deres behov, mål og noget så konkret som deres værktøjer, fordi de afviger en del fra dem, jeg normalt bruger. Men så bliver jeg introduceret til dem til et netværksmøde, og så forstår jeg pludselig DataOps. 

Vi kender ikke isbjergets mange begreber og metoder endnu

Det er netop de nye begreber, metoder og trends, som især optager Lasse til netværksmøderne. Og der er rigeligt af ny viden for Lasse og resten af netværksgruppen.

- Vi må nok indse, at vi ikke har set den samlede effekt af Big data endnu. Men jeg tror på, at indsamling af data vil være i høj fokus i 2021, ligesom det var i 2020. Vi får nok mere indsigt i, hvad data er, og hvad det kan bruges til. En gang skulle vi kigge på al data. I dag ved vi godt, at hvis vi skulle behandle al data, så ville vi aldrig blive færdige. Derfor tror jeg, at vi kommer til at arbejde meget mere agilt, når det gælder data. Og hvordan vi sikrer, at vi arbejder med det data, som giver den største værdi. Vi bliver hele tiden nødt til at konstatere og kigge på vores data og sætte mål undervejs i vores sprint. Vi må derfor se BI som et kæmpe isbjerg, som vi må tage et stykke af ad gangen. Derfor kender vi ikke alle begreber og metoder, fordi der hele tiden bliver opfundet nye, fordi vi får mere og mere viden. Og det er den viden, som vi bliver klogere på og deler i netværksgruppen.

 

BI, Big Data & Analytics faktaboks 

Din sidemands erfaringer er mere værd end bøgernes teori

- Jeg er meget nysgerrig af natur, og samtidig er jeg meget pragmatisk. Jeg er mere interesseret i at høre om andres erfaringer, værktøjer og tilgange i stedet for at åbne endnu en bog. For dem er der nok af, når vi snakker Big data. Men som jeg ser det, så ligger kunsten i at tage det uhåndgribelige og faktisk tage det fra teori til praksis. Og derfor synes jeg, at det var rart at finde nogle at sparre med, forklarer Lasse og fortsætter,

- Jeg lærer meget mere fra min netværksgruppe end ved at åbne en bog. Så hvis man sætter de to ting op mod hinanden, så er der ingen tvivl om, at netværksgruppen giver mig mere. Fordi man faktisk lige pludselig kigger på noget praktisk. Vi kan jo alle sammen drukne i teorier, men problemet er jo, at hvis der ikke er nogle, som prøver noget af, tør at tage et lead på et eller andet, så kommer der ikke erfaringer med. Og der tror jeg faktisk, at en netværksgruppe kan være med til at opdage nogle tendenser, før det er en tendens.

Vi bliver alle nødt til at prioritere ny viden

Lasse kender til, ligesom de fleste andre, at have travle hverdage, hvor den ene opgave tager den anden, og man hurtigt synker ned i noget trivielt arbejde. Men det bliver man hverken skarpere eller klogere af i længden. Og det skaber heller ikke værdi for ens arbejdsplads. Derfor motiverer det Lasse at deltage i netværksmøderne trods en fyldt kalender.

- Jeg bruger netværksgruppen, fordi jeg er nysgerrig af natur. Fordi jeg arbejder i et område, som er i konstant forandring, og stadig er så nyt. Fordi jeg bør gøre mit for at være up to date. Så jeg prioriterer ny viden og netværksmøderne. Mange af ens andre møder kan jo ske på alle mulige andre tidspunkter, hvor netværksmøderne tager plads i min kalender fire gange om året. Det synes jeg ikke, er så slemt. Det er jo et spørgsmål om prioritering og have fokus på det rigtige.

Du behøver ikke at være en tung BI´er for at få udbytte

Hvis man nu er interesseret i BI og ønsker at blive klogere på emnet, så er netværksgruppen et oplagt sted at starte – uanset hvor hardcore du er til BI.

- Vi er meget åbne overfor alle profiler. Du skal selvfølgelig have interessen, og du skal have tiden til at læse evt. op på nogle ting, vi snakker om eller skal snakke om. Jeg er helt sikkert en af dem, som læser mest, da jeg er lidt utraditionel i netværksgruppen. Men hvis du er nysgerrig inden for området eller arbejder med det, så er netværksgruppen helt sikkert relevant for dig. Om du har BI i din titel eller ej. Og det siger jeg, fordi jeg selv har siddet i den position og tog en chance og hoppede med på et netværksmøde.
Netop det faktum, at der sidder mange forskellige profiler i netværksgruppen, giver diskussionerne og erfaringsudvekslingerne det ekstra, mener Lasse.

- Selvom vi sidder forskellige steder, så har jeg en følelse af, at de udfordringer, tanker og problematikker, som jeg tygger på til hverdag, er jeg ikke alene med. Og det er sådan set lige meget, hvad man arbejder med. Fordi data er data. At vi er forskellige slags medlemmer gør, at vi tager tingene op på et andet niveau og et område, hvor vi alle kan være med ind over. Vi bliver udfordret til at tage det på et mere konceptuelt niveau, og derfor bliver det faktisk spændende og relevant for alle. Så jeg vil helt sikkert opfordre til, at flere profiler kigger nærmere på den her netværksgruppe, afslutter Lasse Ludvigsen.

 

Artikel - Tirsdag - d. 5-1-2016

Netværksgrupper

Dansk IT driver it-faglige netværksgrupper, hvor stærke relationer, sparring og ny viden er til værdi for både dig og din organisation.
Big Data og Analytics netværk

Netværk - Tirsdag - d. 8-12-2015

BI, Big Data & Analytics

Få inspiration og nye perspektiver på både de tekniske og forretningsmæssige discipliner indenfor Big Data og analytics.