DANSK IT's Danmark 3.0 projekt har efterhånden eksisteret i 6 år, og blev nedsat med det formål:
At skabe erkendelsen og forståelsen af d-land, og hvilke udfordringer, krav og muligheder der ligger i transformationen fra i-land til d-land.
DK 3.0 projektet er et visionsprojekt, der søger at belyse de udfordringer og løsninger som er påkrævet for succesfuldt at bringe Danmark igennem transformationen fra industrination til det digitale samfund, fra i-land til d-land.
Det skal understreges, at det aldrig har været selve teknologien eller konkrete teknologiske anvendelser, der har haft fokus i indspil og anbefalinger. En vigtig pointe i Danmark 3.0 er netop, at en succesfuld transformation paradoksalt nok handler om alt andet end det tekniske. Det vigtige er konsekvenserne af, at alt bliver digitalt. Hvordan udnytter vi som samfund mulighederne? Hvordan påvirker det borgerne som individer? Hvordan kommer arbejdsmarkedet og erhvervslivet til at se ud?
Den digitale transformationen er allerede i gang med voldsom hastighed over hele verden, og dem der hurtigst og bedst omstiller sig, kan høste enorme økonomiske fordele og sikre høj konkurrenceevne. Noget af det interessante ved digitaliseringen er, at mange nødvendige aspekter for et velfungerende og konkurrencedygtigt industrisamfund, kan hoppes over af fremsynede og viljefaste u-lande på vejen til d-land. Digitaliseringen giver mulighed for helt nye samfundsstrukturer og forretningsmodeller, og hermed bliver nytænkning og risikovillighed afgørende elementer.
Spørgsmålet er grundlæggende om, hvor hurtigt og hvor intelligent samfundet foretager transformationen, samt hvor store risici samfundet ønsker at tage. Det er klart, at Danmark hverken har ressourcer eller størrelse til at sætte den digitale dagsorden i en globaliseret verden. Men det danske samfund har imidlertid en række egenskaber, som vi gennem en national digitaliseringsstrategi bør kunne udnytte til at bringe Danmark i et digitalt førersæde, både i offentligt og i privat regi.
Hermed kan vi skabe en hjemlig højkonjunktur såvel som en stærk international konkurrenceevne. Hvis DK fortsat skal kunne blandt de mest konkurrencedygtige, velhavende og progressive stater i verden, er det nødvendigt at politikere og virksomheder sammen handler hurtigt og rationelt, samt udviser tilstrækkelig risikovillighed.