DANSK IT ARKITEKTUR CERTIFICERING™
Certificeringen tager afsæt i IT arkitektens rolle og kompetencer i henhold til TOGAF® og er tilpasset dansk FDA og Dansk IT Architecture Competence Framework - fra Foundation til Master målrettet IT arkitekter.
Certificeringen tager afsæt i IT arkitektens rolle og kompetencer i henhold til TOGAF® og er tilpasset dansk FDA og Dansk IT Architecture Competence Framework - fra Foundation til Master målrettet IT arkitekter.
Se Dansk IT's certificeringsmodel for IT Arkitektur og TOGAF her
Den fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2016-2020 har med Hvidbog om fællesoffentlig digital arkitektur sat nye rammer for det fællesoffentlige samarbejde om arkitektur i forbindelse med digitalisering. Samarbejdet om den fællesoffentlige digitale arkitektur (FDA) erstatter det tidligere OIO-samarbejde.
Digitaliseringsstyrelsen arbejder i 2018 på at konkretisere rammerne for arkitekturarbejdet. Digitaliseringsstyrelsen gennemfører et projekt der skal afklare elementer i de fælles rammer, herunder arkitektur-reol, -produkter, -metode og roller.
Information om FDA kan findes på: https://arkitektur.digst.dk/
OIO Arkitekturguiden vedligeholdes ikke længere. Relevant indhold bliver genbrugt i FDA efter en revision.
DANSK IT opdaterer certificeringen, når FDA er på plads i forhold til evt. nyt eller ændret indhold. DANSK IT´s advisory board for certificeringen forventer ikke at indholdet i OIO Arkitekturguiden ændres markant efter det bliver omfatter af FDA.
Med Dansk IT´s certificeringsprogram bliver du skarpere til at agere i rollen som arkitekt. Du lærer blandt andet at identificere og håndtere projektets interessenter, designe arkitekturen ud fra forskellige perspektiver og aktivt anvende nogle af TOGAF metodens væsentligste elementer.
Dansk IT Arkitektur Certificering trækker på erfaringer med kendte, internationale eksamensprogrammer herunder:
Hvor andre certificeringer ofte måles via kendskabet til en specifik arkitekturmetode, tages her afsæt i arkitektens rolle og dennes kompetencer under iagttagelse af TOGAF®s uddannelsesskema og er tilpasset en dansk OIO-kontekst (senere FDA), hvorfor det giver det offentlige OIO-initiativ en central placering.
Certificeringerne henvender sig til alle, der arbejder professionelt med it-arkitektur eller har berøring med IT arkitektur ifm. ledelse eller projektstyring, hvor IT arkitektens værktøjskasse er anvendt.
Du finder tre niveauer af certificeringer:
Foundation giver fælles viden og faglig forståelse af IT-arkitekturens mange aspekter for alle arkitekter og alle i forretningen, som har berøring med IT-arkitektur.
Målrettet personer, som arbejder med enterprisearkitektur.
Enterprisearkitektur i praksis og hvordan det forankres i organisationen med case-baseret eksamen.
Målrettet personer, som arbejder med systemarkitektur, herunder løsningsarkitekter, solution arkitekter m.v.
Systemarkitektur i praksis med baggrund i TOGAF og FDA med case-baseret eksamen.
Målrettet personer, som arbejder med teknologiarkitektur.
Teknologiarkitektur i praksis for teknologi- og infrastrukturarkitekter med case-baseret eksamen
Praktisk masteruddannelse med selvstændigt case-studie i egen organisation, som skal forsvares.
Der er optagelseskrav til certificeringen ift. tidligere uddannelse samt erfaring.
Du har mulighed for lave selvstudie til Foundation eksamen og efterfølgende gå op til eksamen hos Dansk IT.
Åben eksamen / Public Exam
Dansk IT afholder åbne eksamener efter dit behov. Læs al information omkring de åbne eksamener samt hvordan du booker en eksamensdato.
Information om certificeringer, læsestof mm.
Her på siden kan du læse alt hvad du behøver at vide om certificeringerne og nedenfor kan du hente kompetencebeskrivelserne til hver enkelt certificering.
Download alle kompetencebeskrivelser for alle IT Arkitektur uddannelser her:
Download den danske glossary her.
Download den engelske glossary her.