Du skaber selv din digitale fremtid - det kan ikke overlades til Silicon Valley

Nye teknologier og digitale tendenser forandrer vores dagligdag og arbejde i disse år. Det betyder helt nye perspektiver og muligheder for dig uanset din profession. Du er i høj grad selv med til at skabe din egen fremtid på arbejdsmarkedet.

Fremtid

Sommerferien nærmer sig hastigt. Dermed er det ikke bare tid til kølig hvidvin på terrassen og vandpjaskeri ved de danske kyster; ofte er ferietiden også en kærkommen lejlighed til at reflektere over ens arbejdsliv og tilværelsen i det hele taget. Drømme og visioner har det med at pible frem, når sommernatten synger. 

En bølge af nye teknologier er i disse år med til at ændre måden, vi arbejder på. Fra tech-trends som kunstig intelligens og chatrobotter til virtuelle møder og cloud computing: De danske arbejdspladser er under forandring. Digitalisering forandrer vores arbejdsdag og dagligdagen i det hele taget. 

Nogle mennesker tror måske, at udviklingen bare buldrer afsted, og at resultatet nærmest er foruddefineret. At man som helt almindelig borger og lønmodtager ikke har det store at skulle have sagt. Sådan forholder det sig heldigvis ikke, for vi kan i høj grad selv være med til at styre udviklingen. Du har som individ rigtig gode muligheder for at påvirke, hvordan du med din faglighed og de rette digitale kompetencer i baggagen kan komme til at få et godt og interessant arbejdsliv fremadrettet. 

Alle kan og bør blande sig

Den teknologiske og digitale udvikling er ikke noget, der kun skal drives af tech-giganter fra Silicon Valley. Vi kan heller ikke bare overlade de store spørgsmål om digitaliseringen til politikerne. Og på arbejdspladsen er det heller ikke chefen alene, der udstikker kursen mod den digitale fremtid. Alle kan og bør blande sig. Som helt almindelig dansker har du masser af muligheder for selv at være med til at skabe din egen digitale fremtid, privat og professionelt.   

It-professionelle, som vi har mange af blandt Dansk IT's medlemmer, kan facilitere it-udviklingen og få tingene til at ske, fordi de kender teknologierne i dybden - men den digitale fremtid er noget, vi alle er med til at definere og skabe. Det gælder automekanikeren, juristen og skolelæreren, og det gælder bankrådgiveren, arkitekten, og HR-medarbejderen. Og så har vi slet ikke talt om alle de selvstændigt erhvervsdrivende - fra det lokale rengøringsfirma til frisøren og ejendomsmægleren. 

Skab din egen digitale fremtid

Vi har behov for at få udviklet et fælles ”sprog” og en fælles forståelse af digitaliseringen. Det handler ikke om bits og bytes eller fagnørdede termer; det handler om helt almindelig sund fornuft og om at træffe valg og fravalg. Vi skal kommunikere i et sprog, der gør det muligt at inkludere alle i samtalen om, hvad vi kan og vil med det digitale. Det er en fundament for, at vi kan sikre et godt digitalt arbejdsmiljø og blive bedre til at arbejde konstruktivt med den digitale udvikling på tværs af hele arbejdspladsen. For det digitale vedrører alle ansatte, ikke kun it-afdelingen. 

Som helt almindelig medarbejder uden en it-faglig baggrund er det f.eks. relevant at spørge sig selv:

  • Hvad ønsker jeg, at det digitale skal hjælpe mig med i mit arbejdsliv?
  • Udnytter jeg i tilstrækkelig grad det potentiale, der er i digitaliseringen?
  • Hvordan ser min arbejdsfunktion ud om tre-fem år - og har jeg så de rette kompetencer?

  • Du har en demokratisk stemme - også i de digitale spørgsmål

    De arbejdsrelaterede spørgsmål om digitaliseringen kan ikke stå alene. Digitaliseringen er jo en integreret del af hele vores samfund i dag. 

    Derfor skal du interessere dig for digitaliseringen ikke bare i arbejdslivet, men i livet i det hele taget. I de senere år har snakken om f.eks. overvågning og manglende privatliv i det digitale rum fyldt meget. Mange borgere udtrykker bekymring over al den data om vores gøren og laden, der opsamles og anvendes. 

    Det er vigtigt, at både Folketinget og EU skaber rammerne til, at vi kan bevare kontrollen over vores digitale liv. Samtidig er det også vigtigt, at borgerne forstår, at de almindelige demokratiske principper fortsat er gældende. Man kan protestere, og man kan stemme med fødderne, hvis man er utilfreds eller bekymret. Man vælger f.eks. langt hen ad vejen selv, hvilke digitale tjenester på nettet, man ønsker at anvende - det valg forudsætter så bare, at man er tilstrækkeligt meget inde i tingene til at kunne træffe det. Også her har man behov for viden og kompetencer. 

    Udviklingen er allerede i fuld gang - grib mulighederne

    Der er ikke noget nyt i, at vores arbejde og dagligdag forandres med nye teknologiske landevindinger. Et hurtigt kig i historiebøgerne viser, at det er et grundvilkår for vi mennesker, og at det har været det ganske længe.  

    Digitaliseringen finder dog sted i et omfang og et tempo, der godt kan gøre det svært at følge med. Det er en udvikling, der går hurtigere og hurtigere. Netop derfor gør man sig selv en stor tjeneste ved at interessere sig for udviklingen og de perspektiver og muligheder, der er i den. Det handler ikke om, at man skal være jubeloptimist og omfavne enhver ny teknologi. Det handler tværtimod om at besidde evnen til kritisk og konstruktivt at kunne forholde sig til den udvikling, der allerede er i fuld gang. Du skaber selv din egen digitale fremtid, hvis du ønsker det.

    I Dansk IT vil vil gerne hjælpe dig med at udvikle både dine faglige kompetencer og din viden og indsigt inden for digitalsering. Vi vil gerne ruste dig til at kunne træffe de rette beslutninger, både privat og professionelt. 

    Dansk IT ønsker dig en god sommer 🌞


    Historiens vingesus

    Nyhed - Tirsdag - d. 21-1-2020

    Download ny publikation fra Dansk IT: Historiens vingesus og Danmarks digitale fremtid

    De ni mødelokaler, der er omdrejningspunktet for aktiviteterne i Dansk IT's nye medlemshus, er alle navngivet efter specifikke årstal, der spiller en særlig rolle i den danske it-historie og for Dansk IT som forening. Her får du bogen om historiens vingesus og Danmarks digitale fremtid - fra 1958 til 2030.
    Teknologier

    Nyhed - Onsdag - d. 17-6-2020

    Coronakrisens betydning for digitaliseringen: Her er de vigtige erfaringer og perspektiver

    Coronakrisen har været en anledning til at teste, hvor langt vi egentlig er kommet med digitaliseringen - og samtidig har krisen været med til at sætte fart på den digitale innovation. Derfor zoomer vi i denne podcast ind på de vigtige erfaringer og perspektiver og på coronakrisens betydning for digitaliseringen.