It-ordfører Eva Flyvholm fra Enhedslisten: Derfor skal der oprettes et it-ministerium

Valgkampen er i fuld gang, og Enhedslisten har fremlagt sit nye it-udspil med visioner for fremtidens digitale Danmark. Derfor har vi talt med Enhedslistens it-ordfører Eva Flyvholm om, hvordan man sikrer arbejdstagerens rettigheder i et automatiseret Danmark.

Null 


Kan du kort beskrive din politiske vision for fremtidens digitale Danmark?

 

- For mig og for Enhedslisten er det afgørende, at vi sikrer, at det offentlige ikke misforvalter den tillid, som befolkningen har givet os. Det betyder, at i en tid hvor it-giganterne dominerer det digitale rum, skal vi politisk være forberedte på at indskærpe kravene til, hvordan borgernes data bliver brugt, både af de private it-virksomheder og så, hvordan vi i det offentlige Danmark går til opgaven med at sikre, at data ikke bliver misbrugt eller samkørt på måder, som det ikke var tiltænkt, da der blev givet samtykke. Borgerne skal have den fulde kontrol over egne data.

 

- Det skal vi sikre ved at sætte klare krav til, at de it-systemer, vi bruger nu, og som vi skal bestille i fremtiden, er indrettet på en sådan måde, at de både sikrer privacy-by-design, men også så de sikrer security-by-design. Når vi gang på gang ser, at staten eller kommunerne lækker borgernes data på den ene eller den anden måde, så lever vi ikke op til den ånd, data er blevet givet i. Det skal vi have styr på fremadrettet, og for os er den bedste måde at sikre sig mod misbrug, at myndighederne gemmer så lidt data som muligt.

 

Hvad er for dig at se det vigtigste argument for, at mere digitalisering er vejen frem?

 

-  I Enhedslisten mener vi grundlæggende ikke, at mere digitalisering for digitaliseringens skyld er vejen frem. Digitaliseringen må aldrig gå hen og blive en spareøvelse; den skal være til gavn for brugere, borgere og arbejdstagere.

 

- Skal jeg alligevel nævne et sted, hvor en mere gennemtænkt digitalisering med sikkerhed er vejen frem, er det i CPR-registret. Vi har i Enhedslisten i mange år arbejdet på en fuldstændig revision af CPR-nummeret. CPR-nummeret bruges nu til identifikation nærmest alle steder, du går hen, fra familielægen og på hospitalet til i fitnesscenteret, og det sker så samtidig med, at det er indgang til de folks mest personlige oplysninger. Når nummeret bruges på den måde, er det for nemt at begå identitetstyveri. En simpel løsning ville være, at alle nye systemer ikke benytter CPR-nummeret direkte, men kun laver en kobling, når det er nødvendigt.

 

- Digitaliseringen skal være gennemsigtig, den skal være ansvarlig, og den skal foregå på demokratisk bestemte præmisser.

 

Hvilke barrierer er der for realiseringen af dine digitale visioner?

 

- I Enhedslisten mener vi, at der bør oprettes et egentligt it-ministerium, som ikke er underlagt finansministeriet eller andre ministerier. Med det skal der følge et folketingsudvalg med fokus på samme. Lige nu er den helt store barriere for den ambitiøse digitalisering, at det er umuligt at fastholde og placere et ansvar for it-politikken. Når it-politikken både rager ind over justitsministeriet, sundhedsministeriet, socialministeriet og lignende, er det utrolig svært at få en enkelt minister til at forpligte sig til at tage hånd om eller ansvar for it-indkøb, skandaler og lignende.

 

- For at bruge et eksempel fra tidligere, så fik Enhedslisten i 2016 stemt en beretning om ændring af CPR-nummeret igennem i Folketinget. Siden har der ikke været taget nogen skridt i den retning.

 

- Vi mener, at hvis der er tale om politiske beslutninger, der handler om grundlæggende digitale dilemmaer, så skal de rodfæstes i et dertil oprettet ministerium.

 

Hvis du skal pege på ét område, hvor digitaliseringspotentialet er særligt stort, hvad bliver det så?

- Det er måske lidt omvendt, men det vigtigste for mig er ikke så meget digitaliseringspotentialet, som hvordan vi holder fast i vores rettigheder på arbejdsmarkedet, når arbejdet i stigende grad digitaliseres.

 

- Vi må først og fremmest insistere på at organisere arbejdskraften og sikre ordentlige lønninger og arbejdsforhold. Digitaliseringen og automatisering må ikke blive en genvej til social dumping, som vi har set det med blandt andet Uber i Danmark og Amazon i udlandet. Men vi kan jo ikke ignorere, at verden og arbejdsmarkedet er i forandring, og at vi bliver nødt til at indstille os på, at arbejdspladser kommer til at forsvinde med digitaliseringen. Derfor mener vi, at vi skal satse benhårdt på at løfte de mange, som endnu ikke er kommet med på den digitale vogn, med både efteruddannelse og mere generel digital dannelse.  

 

Hvad er din vigtigste politiske mærkesag, når det kommer til it og digitalisering?

- Min vigtigste mærkesag er, at vi skal sikre at digitaliseringen foregår på ansvarlig, gennemsigtig og demokratisk vis. Vi skal værne om den tillid, vi er blevet givet, og der skal sættes stærke spilleregler op for digitaliseringen, så den ikke løber afsted med os.

- Derudover skal vi sikre, at alle er med. Digitaliseringen betyder for alt for mange danskere usikkerhed i hverdagen. Dem skal vi komme i møde og sørge for, at vi får alle godt med videre.

Denne artikel er en del af en serie, hvor DANSK IT har bedt de danske it-ordførere fortælle om deres politiske visioner for fremtidens digitale Danmark. Budskaberne i artiklerne er således ikke et udtryk for DANSK IT's egne holdninger. Læs flere artikler i serien herunder:


Torsten Schack Pedersen

Nyhed - Tirsdag - d. 7-5-2019

Folketingsvalg 2019: Fem skarpe til it-ordfører i Venstre, Torsten Schack Pedersen

Venstres it-ordfører, Torsten Schack Pedersen, vil have ordentlige bredbånds- og mobilforbindelser til alle danskere, og så skal vi bygge vores velfærdssamfund op omkring de nyeste teknologier. Her svarer han på fem spørgsmål fra DANSK IT i forbindelse med det kommende valg til Folketinget.
Rasmus Nordqvist

Nyhed - Mandag - d. 13-5-2019

Folketingsvalg 2019: Fem skarpe til Rasmus Nordqvist fra Alternativet

Alternativets politiske ordfører og erhvervsordfører, Rasmus Nordqvist, vil gøre privacy by design til fundamentet, når vi vælger it-systemer i det offentlige, og så skal Danmark være et digitalt foregangsland. Her svarer han på fem spørgsmål fra DANSK IT i forbindelse med folketingsvalget.
Tech og strategi i øjenhøjde - en podcast af DANSK IT

Nyhed - Fredag - d. 29-3-2019

Podcast: En samtale med Ida Auken: Vi skal tæmme teknologien - teknologien skal ikke tæmme os

Hvordan kan vi tæmme teknologien, så teknologien ikke styrer os som mennesker? Det spørgsmål søger it-ordfører for Radikale Venstre, Ida Auken, svar på i sit it-politiske arbejde på Christiansborg. I denne podcast kan du høre et længere sceneinterview med Ida Auken fra DANSK IT's årskonference 2019.