Syv apps du skal have med til Folkemødet
Årets folkemøde er lige om hjørnet og de mere end 100.000 personer, der forventes at deltage, vil have deres smartphone, som primære arbejdsredskab. Men hvilke apps bør du have med og hvordan sikrer du dig, når du logger på et offentligt netværk?
1. Folkemødet 2018
I Folkemødets app finder du program-oplysninger og beskrivelser af de enkelte events. Du kan også sammensætte dit eget program, finde vej på pladsen med det interaktive kort og finde praktisk information om alt lige fra transport og tilgængelighed til mad og drikke.2. Twitter
De primære brugere af Twitter er politikere, journalister og kommunikatører, og derfor er Twitter brandvarm under Folkemødet. Følg med på #fmdk og @Folkemoedet, men også de hashtags og organisationer, som interesserer dig.3. LinkedIn
Cirka 1,4 millioner danskere bruger LinkedIn, så i stedet for at uddele fysiske visitkort på årets folkemøde bør du connecte med dem på LinkedIn. Desuden har LinkedIn-app’en i bedste Tinder-stil fået en ny feature, hvor du kan se andre folk i nærheden. Det kræver dog, at man aktiverer Bluetooth.
Som mange andre sociale medier er også LinkedIn blevet ramt af sikkerhedsbrud. Hvis du stadig mener, at det er risikoen værd, så husk at ændre dit password regelmæssigt, begræns mængden af personlige kontaktinformationer og indstil LinkedIn til sikker browsing via HTTPS, når du bruger offentlig Wi-Fi.
Har du ikke lyst til at bruge LinkedIn mere, så kan du overveje tyske Xing, som bryster sig af en absolut nul-tolerance i forhold til brud på privacy og datasikkerhed: Alle data ligger på servere i Tyskland, den strenge tyske persondatalov er overholdt, og ifølge Xing er du den eneste, der bestemmer, hvem der har adgang til dine data.
4. MobilePay
Det kontantløse samfund rykker stadig tættere på og Folkemødet er ingen undtagelse. Hvad enten du mangler busbillet, øl eller mad, så kan du de fleste steder betale med MobilePay.5. Wire
I lyset af Facebook og Cambridge Analytica-skandalen har du måske også overvejet at skifte Messenger ud. Her kan du overveje Wire, som giver dig krypterede taleopkald, videosamtaler og messaging.
App’en er gratis til privat brug og er finansieret af bl.a. Janus Friis, der var medstifter af Skype. Wires hovedkontor ligger i Tyskland, som har verdens skrappeste datalovgivning og derudover fås app’en til nærmest alle platforme; iOS, Android, Linux, Windows, macOS og endda som plugin til browsere som Firefox, Chrome, Safari og Opera. Wire er baseret på open source-software, så du kan kigge koden igennem, hvis du er usikker. Selv om al kommunikation krypteres, så har Wire dog indrømmet, at de gemmer både dit brugernavn, telefonnumre, mailadresser og kontaktoversigt i en krypteret fil, mens din konto hos Wire er aktiv.
Alternativt kan du også se nærmere på Signal.
6. VPN
Den femte anbefaling er ikke en app men derimod en tjeneste. Offentlige Wi-Fi er ikke krypterede, og selv en begynder-hacker kan opsnappe dine data.
Det kan du forhindre med en VPN (virtuelt privat netværk), som skaber en ’tunnel’ med krypteret internettrafik til og fra din pc eller mobil. Dermed bliver din IP-adresse skjult.
Det er vigtigt, at du ikke bare vælger den første og bedste VPN, som dukker op i en Google-søgning. Priserne varierer meget, og mange VPN-udbydere er dog desværre ofte af mere eller mindre svingende kvalitet – både i forhold til sikkerhed, anonymitet og hastighed.
Eksempler på VPN, som du kan overveje er ExpressVPN, NordVPN og TunnelBear. Fælles for dem alle er, at de er brugervenlige, hurtige, sikre og kompatible med alle de mest gængse styresystemer til både mobile og stationære enheder. Vær dog lige opmærksom på at TunnelBear er canadisk og derfor ikke underlagt GDPR.
Med Opera-browseren kan du prøve at lege med lidt med VPN. Den norske browser giver dig gratis adgang til at hoppe på servere fra tre forskellige kontinenter.
Du kan læse mere om hvordan du finder en god VPN på Taenk.dk
7. YR.NO
Skal du pakke Hawaii skjorte eller gummistøvler? YR har svaret og en imponerende track record på at forudsige vejret.
På turen mod Bornholm kan du med fordel lige gennemgå dine indstillinger på din smartphone for at se hvilke apps, der har adgang til hvilke data. Du kan med fordel slå lokalitetstjenester fra i dine apps, når du ikke bruger funktionen; så sparer du også strøm.
Find flere gode råd på Dataethics.eu