Praktisk sparring og erfaringer om it-arkitektur
2007. Året, hvor Allan Højgaard Jensen, Platform Development Specialist i Netic, startede netværksgruppen It-arkitektur i praksis. Der er sket meget på næsten 15 år, når vi taler om it-arkitektur. Men netværksgruppens ambition er stadig at give medlemmerne praktisk viden, som de kan forankre i deres egen organisation.
- Når du præsenterer en case, udfordring eller en løsning for andre ligesindede, får du muligheden for at få afprøvet dine egne ideer over for nogle mennesker, som oprigtigt er interesserede, og som er dygtige til at gennemskue kompleksiteten og udfordringerne i dit setup. Du får derfor en ærlig og faglig feedback om dit arbejde holder, eller om der potentielt er huller. Det giver stor værdi for dig og din organisation.
Allan Højgaard Jensen er til daglig Platform Development Specialist i Netic. Men fire gange om året faciliterer han Dansk IT´s netværksgruppe It-arkitektur i praksis. En faglig netværksgruppe med fokus på praktiske erfaringer, faglig sparring og relevante oplæg som både skal gøre medlemmerne klogere og dygtigere til deres arbejde, men som også skal kunne forankres rundt omkring i organisationerne.
- Vi har altid haft den ambition med netværksgruppen, at vores oplæg og drøftelser skulle være på et praktisk niveau. Det skal handle om rigtige teknologier, rigtig arkitektur og udfordringer, som vi kan relatere til i vores hverdag. Vi skal have konkret værdi for de timer, vi bruger på netværksmøder. På den måde sikrer vi, at deltagelse i møderne giver konkret udbytte, og at vi ikke ”spilder” vores egen og hinandens tid.
Allan Højgaard Jensen, Platform Development Specialist i Netic
Facilitato for netværksgruppen IT-arkitektur i praksis
Skyd på arkitekten
Netværksgruppen mødes fire gange om året til heldagsmøder. Der er altid tre til fire oplægsholdere og gerne et internt oplæg fra et netværksmedlem, som ønsker sparring eller feedback på en konkret udfordring eller opgave.
- Ofte prøver vi at samle dagens oplæg på en måde, så det hænger sammen. Det behøver ikke nødvendigvis være under præcis samme emne, men nogle stofområder komplementerer hinanden, og så har vi forskellige oplæg, forklarer Allan og fortsætter,
- Det er netværksmedlemmerne selv, som beslutter emnerne til møderne. Så har du et emne, værktøj eller en trend, som du ønsker at blive klogere på, kan vi have det på agendaen til næste netværksmøde. Hele præmissen for møderne er, at det er netværksmedlemmernes behov, vi forsøger at få afdækket. Vi laver også den øvelse, som vi kalder ”Skyd på arkitekten.” Her præsenterer du dine ideer eller forslag på en løsning, og så beder vi netværksgruppen om at finde hullerne i osten. Det er en meget givelig øvelse, da du får nogle dygtige menneskers fulde opmærksomhed i en time eller to. Disse mennesker er ikke farvet af kultur eller ”sådan plejer vi at gøre.” De vil kun give konstruktiv feedback, som gør dig dygtigere og perspektiverer løsningen.
It gennemsyrer hele forretningen
Selvom det snart er 15 år siden, at Allan bød velkommen til første netværksmøde, er emnet it-arkitektur ikke blevet mindre relevant.
- It-arkitektur bliver stadig mere og mere aktuelt, da den verden og struktur, vi kigger ind i, bliver mere og mere kompleks. I dag er alt jo understøttet af it. Kommunikation. Service. Forretningen. It gennemsyrer alt. Derfor skal du som forretning være sikker på, at den underliggende it hænger sammen. Ellers hænger din forretning ikke sammen. Det bliver et konkurrenceparameter, at du forstår, hvordan din it er skruet sammen nedenunder din virksomhed, og at du er forandringsparat, hvis der sker pludselige ændringer i markedet, fortæller Allan;
- Derfor har vi fokus på praktiske løsninger og muligheder i netværksgruppen. Så medlemmerne kan tage et værktøjssæt med hjem til organisationen, som de måske ikke kendte i forvejen, eller får relevante informationer, som er mulige at tage i anvendelse på arbejdspladsen, afslutter Allan Højgaard Jensen.
Mere om IT-arkitektur i praksis
- 4 årlige møder
- Mødested: København