Søren Pind: Danskerne skal have digital dannelse – og vi må ikke overlade magten til it-giganterne
Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) deltog på Offentlig digitalisering 2018. Se videointerview med ministeren, hvor han blandt andet fortæller om digital dannelse og om de internationale it-giganters dominans på markedet.
- Digital dannelse er evnen til at bevæge sig inden for de muligheder, digitaliseringen giver. På en ordentlig måde og på en måde, hvor man får det bedste ud af det og samtidig undgår faldgruberne. Det er ikke noget, der kan defineres færdigt, for det er en løbende proces. Det er noget, vi først lige er gået i gang med.
Sådan beskrev Søren Pind, Uddannelses- og forskningsminister (V), begrebet ’digital dannelse’, da han til Offentlig digitalisering 2018 blev interviewet af Weekendavisens chefredaktør, Martin Krasnik, på scenen i Aarhus.
- Digital dannelse er, som jeg ser det, et begreb, der bliver mere og mere vigtigt jo mere frihed, vi har, forklarede Søren Pind, der ser digitaliseringen som en positiv udvikling, men samtidig også en udvikling, der kræver, at vi som borgere er bevidste om vores ansvar.
- Vi lever i det mest åbne samfund, vi nogensinde har levet i, med flest muligheder for at nå hinanden. Men med den frihed har vi måske også glemt, at der følger et ansvar, og det ansvar skal vi finde i dannelsen. Vi skal kunne omgås hinanden og have en historisk, rummelig bevidsthed.
Søren Pind lagde vægt på, at der også i gamle dage fandtes ’landsbytosser’, men at man dengang vidste, hvem de var i lokalsamfundet. Det har ændret sig med digitaliseringen, mente Søren Pind.
- Essensen er, at vi har givet landsbytosserne frit løb iblandt os. Det skal vi skabe en bevidsthed omkring, sagde han i sceneinterviewet.
Magten er placeret det forkerte sted
Søren Pind forklarede også, at digital dannelse også handler om viden og kompetencer – og her kan selv en minister komme til kort.
- Jeg er jo sådan set en digital analfabet forstået på den måde, at jeg kan behandle min iPad og min iPhone, men jeg har ikke nogen forståelse for, hvad der ligger bagved. Det betyder, at den dybere forståelse af, hvad vi er i gang med – magten om du vil – ligger hos nogle mennesker, der har lavet en bestemt form for algoritmer eller en bestemt opsætning. Det kan være Google eller Facebook.
- Jeg tror, at det i længden er uacceptabelt, at den magt ligger på få hænder, forklarede Søren Pind. Han udtrykte samtidig sin undren over, at danskerne generelt ikke har noget problem med selv af placere masser af private data hos eksempelvis Facebook, men straks bliver nervøse, når det kommer til danske myndigheders anvendelse af data om borgere.
Se videointerview
Den pointe har DANSK IT efterfølgende bedt Søren Pind om at uddybe. Se interviewet herunder: