DANSK IT uddeler priser for at gøre digitaliseringen bedre
Der blev uddelt to ildsjælspriser og en Lifetime achievement award på interesseorganisationen DANSK IT’s årsmøde den 28. februar. Alle priser går til personer, der har gjort en positiv forskel for digitaliseringen af samfundet.
Ni it-sikkerhedseksperter, der arbejder frivilligt i DANSK IT blev blevet belønnet med foreningens ildsjælspris. Eksperterne, der driver DANSK IT’s fagråd for informationssikkerhed, får ildsjælsprisen for at have sat it-sikkerhed på dagsordenen i mange forskellige sammenhænge.
De ni it-sikkerhedseksperter får blandt andet prisen for i efteråret 2017 at have spillet ind til det kommende forsvarsforlig med række anbefalinger til hvordan cybersikkerheden i Danmark, kan blive bedre. Hovedbudskabet er, at FE og Center for Cybersikkerhed bør stille sine ressourcer til rådighed for virksomheder og myndigheder, så cyberangreb kan stoppes før skaden er sket.
Fagrådet står også bag en Danmarks ældste it-konferencer: DANSK IT’s årlige it-sikkerhedskonference som fagrådet netop har afholdt for 31. år i træk.
DANSK IT’s fagråd for informationssikkerhed består af Torben Jørgensen, Vestas Wind Systems A/S; Thomas Kristmar, Nordea; Tine Tuxen Løvstrand, Tryg; Annemette Lauritsen, CODAN; Morten Klitgaard Friis, KPMG; Ian Erdmann, Ørsted; Tom Engly, Tryg; Ole Boulund Knudsen, Aarhus Universitet, Mikkel Peter Frohn, studerende på DTU og Rasmus Lau Petersen, Tryg.
De ni eksperter har endvidere stået bag Cybersikkerhedsprisen i 2016 og 2017 og har bidraget til DANSK IT's IT-sikkerhedshackathon 'Hack IT', der blev afholdt januar 2018, ligesom fagrådet har bidraget med fagligt indhold til Forbrugerrådet TÆNK's kampagne 'Sikker når du klikker'.
- Medlemmerne af Fagrådet for informationssikkerhed er alle drevet af et stort personligt engagement og det er guld værd for en forening som DANSK IT, som baserer sig på ildsjæle i it-verdenen, siger Rikke Hvilshøj, adm. direktør, DANSK IT.
Pris til manden i spidsen for Copenhagen Fintech
På årsmødet blev Thomas Krogh Jensen, direktør for Copenhagen Fintech desuden belønnet med DANSK IT’s eksterne ildsjælspris, der gives til en der spiller en særlig anerkendelsesværdig rolle i at sætte digitaliseringen og dens teknologier på dagsordenen i Danmark. Thomas Krogh Jensen får prisen for i løbet af få år at have sat København på landkortet som en attraktiv hovedstad for startups indenfor Fintech.
Copenhagen Fintech blev etableret i oktober 2016 med Thomas Krogh Jensen som direktør. Siden har han sammen med sit team gjort en kæmpe forskel.
- Med Copenhagen Fintech er der for alvor sat fokus på koblingen mellem it, den finansielle sektor og Danmarks evner til at udvikle nye, innovative løsninger til gavn for både forbrugere, virksomheder og arbejdspladser i Danmark. Det skyldes ikke mindst, at Thomas med utrættelig energi har rejst rundt i verden og fået skabt partnerskaber og muligheder for Fintech start-ups i Danmark.
Et arbejde, der blandt andet har ført til, at der er etableret formelle samarbejder med lignende initiativer i Brasilien, Italien, Israel, Indien, Malaysia, Kina og Japan. Der er adgang til kontor- og mødefaciliteter i resten af Skandinavien, New York, San Francisco og London. Og der er etableret et Lab på Applebys Plads samt på Pier47 hvor der i dag sidder 50 virksomheder som beskæftiger mere end 170 mennesker.
Til daglig er Thomas i kontakt med store finansielle virksomheder, forskningsinstitutionerne, investormiljøet og Københavns Kommune samt Erhvervsministeriet, som alle er sponsorer og interessenter i Copenhagen Fintech.
DANSK IT-frontløber hædres med Lifetime achievement award
Ud over ildsjælspriserne uddelte DANSK IT på dagen også en ”Lifetime achievement award”. Den gik til Allan Fischer-Madsen, der har været aktiv i foreningen i mere end to årtier samtidig med, at han har haft flere top-job i it-verdenen.
Allan Fischer-Madsens meritter går mange år tilbage. Blandt andet har han været formand for DANSK IT i perioden 1995-1999 og hermed var han med til at tage beslutningen, om at DANSK IT skulle introducere PC Kørekortet i Danmark og gå ind i debatten om behovet for bedre digitale kompetencer.
Han spillede også en meget aktiv rolle i den politiske debat omkring teleliberaliseringen, der rasede i 90’erne. Blandt andet var han drivkraft for, at DANSK IT var den første organisation, der rejste spørgsmålet om tårnhøje roamingpriser over for EU-Kommissionen. Det skete allerede tilbage i slutningen af 1990’erne, og indledte en mangeårig kamp, som har været medvirkende til at merprisen i dag er væk.
I 1999 var Allan Fischer-Madsen også involveret i DANSK IT’s arbejde med at føre den vel nok største teleretssag i Danmark. DANSK IT optrådte således som mandatar på vegne af Novo Nordisk og lagde sag an mod TDC. Påstanden var, at TDC havde opkrævet for høje takster for nationale, faste kredsløb. Sagen blev langvarig, men i 2005 vandt DANSK IT, sagen ved Højesteret og Dansk erhvervsliv fik tilbagebetalt et stort millionbeløb.
Allan Fischer-Madsens store personlige engagement i den it-politiske debat førte til, at han i 1999 blev belønnet med IT Prisen, som blev uddelt af IDG Danmark. I 2003 blev han udnævnt til formand for Statens Råd for IT-sikkerhed (er i dag nedlagt, red.)
- Allan Fischer-Madsen har gennem årene ydet en stor indsats for at sætte it-sikkerhed og telepolitik på agendaen. Mange af de spørgsmål omkring digitaliseringen som vi debatterer i dag, rejste Allan Fischer-Madsen op gennem 1990’erne og 2000’erne. Blandt andet har Allan talt for danskernes ret til deres egne data og for, at man skal have ret til at få at vide hvilke data offentlige myndigheder ligger inde med, siger Rikke Hvilshøj, adm. direktør, DANSK IT.
Alt imens Allan Fischer-Madsen har arbejdet som frivillig i DANSK IT har han haft flere top-poster i erhvervslivet. Blandt andet har han siddet i koncernledelse i den internationale konsulentvirksomhed Devoteam. I dag arbejder han forsat som virksomhedsrådgiver, ligesom han er med til at drive foreningens seniorklub. Allan Fischer-Madsen har indtil udgangen af 2017 været facilitator for DANSK IT’s CIO netværk.