Dansk IT sætter fokus på beredskabsøvelser, sundheds-it og AI-implementering
Cyberberedskabsøvelser, centralisering af sundhedsvæsenet og langsommelig AI-implementering i EU og Danmark. Det er nogle af de temaer, Dansk IT har taget fat på i den seneste måned.
Debatindlæg i medierne
Inddrag kommunerne i NIS2
I sidste måneds nyhedsopdatering kunne man læse om Dansk IT's udvalg for cybersikkerheds debatindlæg i Jyllands-Posten, hvor de advarer om, at regeringens beslutning om at undlade kommunerne i NIS2-direktivet kan resultere i, at vi lader borgerne i stikken.
"Så længe, der ikke er nogen, der rækker hånden op og ejer det her valg, så er det borgernes risiko," fortæller Thomas Kristmar fra udvalget for cybersikkerhed, og kommunerne bakker op om udvalgets budskab i Altinget: "[...] kommunerne bør omfattes, lyder det fra Dansk IT og kommunerne selv, selvom det betyder flere krav."
Har du ikke abonnement på Altinget, kan du læse et uddrag på EU's platform her.
EU og Danmarks skal turde mere med AI
Ejvind Jørgensen, formand for Dansk IT's udvalg for i den offentlige sektor, skriver i et debatindlæg i Altinget, at EU og Danmarks tilgang til AI-implementering drives mere af frygt end reel ledelsesmæssig vurdering af risiciene. Hvis det fortsætter, ender vi med vi med at sjoske i USA's og Kinas fodspor. Ejvind uddyber, at "fejl og fiasko er uundgåelige elementer i enhver skabelsesproces.".
Centralisering er ikke et vidundermiddel
Ejvind Jørgensen og Troels Andersen, formand i udvalget for sundheds-it, advarer i et debatindlæg i Computerworld om, at en centralisering kan skabe afstand til dem, der kender den operationelle virkelighed og i værste tilfælde skabe et monopol, der kvæler konkurrencen. Konsolidering er allerede sket, uden at det har været nødvendigt at tvinge centralisering igennem, lyder argumentet fra skribenterne. F.eks. er vi gået fra 12 patientjournaler til 2 i Danmark.
Ejvinds og Troels' debatindlægget skabte en spændende og sund dialog, hvor Niels Bentzon og Jacob Rosenberg argumenterede for, at to elektroniske patientjournaler er en for meget, hvis de konkurrerende systemer ikke samarbejder. De skriver, at det det bedste it-system ikke vinder over tid, og at EPJ-systemet i Østdanmark er et eksempel på et dyrt og brugerfjendsk it-system, som stadig lever.
Det sker i Oktober
Danmarks Data d. 24 oktober
For 3. år i træk uddeler Dansk IT Grunddataprisen, i samarbejde med IT-branchen og Klimadatastyrelsen. Prisen går til den virksomhed, der i sin digitale løsning bruger Danmarks grunddata mest innovativt, værdiskabende og med bedst skalerbart potentiale. På torsdag bliver det afsløret, om den endelige vinder bliver Tembi, Viamap eller Clever. Du kan læse i Ritzaus artikel her, hvorfor netop disse 3 virksomheder er kommet med i slutspurten.Hele Danmark øver
I Børsen kunne man læse, at der er et stort behov for at løfte vores cybersikkerhed-kompetencer: "Kun 20 pct. af danske virksomheder har en beredskabsplan, der involverer alle medarbejdere, og hver anden store danske virksomhed har været ramt af angreb, [...]".Heldigvis har man i løbet af oktober kunne tilmelde sig gratis til ét af de 20 gratis cyberberedskabsøvelser under Hele Danmark øver, der forbereder danske virksomheder på, hvad de gør, når cyberangrebet hænder. Hele Danmark øver er et større samarbejde med bl.a. TDC, Center for cybersikkerhed, IT-branchen, Industriens fond, Dansk Erhverv, Secure practice, Dansk IT og flere.
Man behøver ikke være it-specialist for at deltage, tværtimod, for som minister for samfundssikkerhed og beredskab, Torsten Schack Pedersen, (V) sagde, da han markerede starten på Hele Danmark øver d. 8. oktober: "Cybersikkerhed er ikke kun af betydning for it-eksperter og sikkerhedsmyndigheder. Det berører os alle, for vi er alle en del af den digitale infrastruktur og har derfor alle del i ansvaret for at sikre, at vi står så modstandsdygtige som muligt, så vi ved, hvordan vi skal reagere, hvis - eller snarere: når - angreb rammer,"
I dette TV2 indslag (8:52-11:36) kan du se, hvordan en cyberberedskabsøvelse foregår og høre fra deltagerne, hvordan øvelsen hjælper dem.
Det kan du se frem til i november
I samarbejde med Rambøll har Dansk IT udarbejdet den årlige rapport om 'IT i praksis'. Et af undersøgelsens interessante resultater kan man allerede læse og høre om i Radio4 nyhederne (0:47-2:25), TV2, Jyllands-Posten, Politiken og mange flere medier.I rapporten fremgår det, at kun 42% af befolkningen følger regeringens kriseråd om at indkøbe mad og drikke til tre døgn, lommelygte, batterier, FM-radio, stearinlys og tændstikker.
Læs mere om dét, og de mange andre spændende resultater, når rapporten udkommer i november måned.