Bæredygtighed i dine projekter: Her er gevinsterne og hvordan du kommer i gang

Konkrete markedsfordele, gode fremtidsmuligheder og tiltrækning af arbejdskraft. Der kan være værdifulde gevinster, hvis du skruer op for de bæredygtige tiltag i din virksomhed og i dine projekter. Lasse Borris Sørensen, Sustainable Agile Coach og administrerende direktør i Plan A, gør os klogere på, hvorfor og hvordan du kommer i gang.

Bæredygtige projekter står højt på listen hos Lasse Borris Sørensen fra Plan A – og med god grund. Det er ikke bare en nødvendighed, hvis vi skal stile mod en mere bæredygtig verden, der er også mange fordele for din virksomhed. Men synes du, at det kan være svært at komme i gang? At omsætte de overordnede bæredygtighedsstrategier til håndgribelige mål? Læs med her, hvor Lasse Borris Sørensen gør det mere konkret, så du ikke er i tvivl om, hvorfor og hvordan du skal prioritere bæredygtigheden.

Lovgivningskrav og gode forretningsmuligheder

Ifølge Lasse Borris Sørensen er der en helt fundamental grund til, at du lige så godt kan komme i gang med at tænke mere bæredygtigt: Lovgivningen.

- Størstedelen af alle danske virksomheder er allerede, eller bliver snart, forpligtede til at gøre en stor indsats på bæredygtighedsområdet. Bæredygtighed bliver i højere og højere grad reguleret ved lov, og det stiller store krav til, hvordan du indretter din virksomhed efter det.

- Derudover er der en lang række fordele. For det første, så er der forretningsmuligheder i det. Forestil dig at en stor medicinalvirksomhed spørger to konkurrerende fødevareleverandører, hvad CO2-belastningen på en given ordre vil være. Dén leverandør, der kan svare med den laveste belastning, vil højst sandsynligt få ordren. Med andre ord: Kan du svare på, hvad CO2-belastningen er og kan du forklare, hvordan du løbende begrænser din udledning, så ligger der en klar markedsfordel.

- En anden fordel er, at du som virksomhed kan tilbyde meningsfulde arbejdsopgaver og derved tiltrække og fastholde arbejdskraft. Mange mener, at det er meningsfyldt at arbejde med bæredygtighed, og virksomheder, der har et stort fokus på netop bæredygtighed, modtager spændende og relevante jobansøgninger.

- Og så må vi ikke glemme det helt grundlæggende: Der er brug for det! Det står højt på dagsordenen hos mange, heriblandt FN. Kigger du på verdens mest indflydelsesrige konferencer, så er bæredygtighed et kæmpe punkt på agendaen. Dét, i sig selv, siger noget om problemets størrelse og vigtighed. Og ifølge IPMA (International Project Management Association) er mere end 30 % af den vestlige verdens økonomi bundet op på projekter. Der er altså store muligheder for at gøre en forskel ved at indarbejde bæredygtighed i projekter.

 



Bæredygtighedens Silicon Valley

Danmark er rigtigt langt på bæredygtighedsområdet i forhold til resten af verden, og er (for andet år i træk) kåret som verdens mest bæredygtige land - se The Environmental Performance Index (EPI). 

- Danmark er kendt som bæredygtighedens Silicon Valley, hvor amerikanere og andre nationer kommer til for at blive klogere på bæredygtighed. Bæredygtige tiltag kan skabe spændende markedsmuligheder, og mange lande har fået øjnene op for, hvad vi kan i Danmark. Af den grund er der allerede landet store investeringer i Danmark, lyder det fra Lasse Borris Sørensen.

Men når det kommer til bæredygtighed i projektarbejde, så har også Danmark stadig meget at gøre. 

- Det går simpelthen for langsomt. Problemerne er kæmpestore, og hvor en del af virksomhederne har planer og ambitioner, så har kun få for alvor sat implementeringen af den bæredygtige projekttilgang eller produktudvikling i gang. En anden gruppe fokuserer typisk alt for snævert på CO2-udslip inden for bæredygtighed. Men hvad med biodiversitet? Hvad med ligestilling? Hvad med fred og sikkerhed i verden?

EU’s Green Deal - CSRD

- Under EU's Green Deal hører CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), der implementeres i medlemslandene i 2023. Det medfører, at i 2024 bliver CO2-rapportering et lovkrav for børsnoterede virksomheder og finansielle institutioner med 500+ medarbejdere. Og det vil sprede sig lynhurtigt som ringe i vandet baglæns gennem forsyningskæderne til leverandører. Finansielle institutioner vil stille krav til lav CO2-emission i deres investeringer.

- Der er således et kæmpe potentiale i at tænke bæredygtighed ind i dine almindelige projekter. Der er tilmed også en stor interessere i at investere i bæredygtige projekter. Det er et spørgsmål om tid. Bæredygtigheden VIL ramme. Hvem rykker først? Jer eller konkurrenterne?

Kom i gang: Sådan gør du dine konventionelle projekter bæredygtige

Lasse Borris Sørensen har nogle gode råd, du skal følge, for at komme i gang med at implementere bæredygtighed i dine projekter. 

- Din virksomhed kan gøre brug af SDG (Sustainable Development Goals) Ambition, verdens mest udbredte rammeværktøj inden for bæredygtighed. Der findes mange rammeværktøj, men ingen rammer virksomhedernes behov så præcist som SDG Ambition. Man kan sige, at SDG Ambition er FN's virksomhedsudgave af FN’s 17 Verdensmål – de 17 Verdensmål er designet til brug for nationer, hvor SDG Ambition er designet til virksomhederne. Lasses forretningspartner i Plan A, Ann Rosenberg, var talerør for IT-branchen og co-creator på SDG Ambition sammen med FN og derfor en stor kapacitet i udbredelsen af bæredygtige projekter.

- Normalt skal ens projekter opfylde en business case. Sådan er det fortsat. Det anderledes er, at projektet også skal skabe værdi inden for andre områder. Her er en række forskellige modeller til at finde frem til hvilken værdi, projektet skal skabe.

- Den mest simple er FNs model ”5P”, der står for Prosperity, Planet, People, Peace og Partnership. Her bør I overveje, hvilke områder I ønsker at gøre en forskel inden for. CO2 ligger f.eks. under ”Planet”. Med andre ord så bliver værdibegrebet meget bredere. Dertil kommer, at tidshorisonten bliver længere: Normalt tænker man frem til projektets leverancedato. Det er ikke nok her, da man skal tage genanvendelsesperspektivet med for projektleverancerne og de rækker længere ud i fremtiden.

- Samlet set betyder det, at antallet af kilder, der kan ændre scopet for projektet, stiger, da de nu ikke længere kun er relateret til Prosperity, men også til Planet, People, Peace og Partnership samt den længere tidshorisont. Derfor er det vigtigt, at du arbejder efter en tilgang, der er designet til at tilpasse scopet hurtigt, billigt og effektivt. Det er præcis, hvad agile tilgange er designet til. Det gælder både for agile projekter, Scrum og SAFe®.

 

Bliv endnu klogere

Lasse Borris Sørensen og Ann Rosenberg har allerede afholdt nogle spændende webinarer hos Dansk IT. Se dem i Meet & Inspire videoteket, fx:

Derudover afholder Lasse Borris Sørensen og Ann Rosenberg et webinar den 26. januar 2023, som du kan tilmelde dig til:

Alle videoer er gratis for Dansk IT medlemmer. Du er også velkommen til at kontakte Lasse Borris Sørensen, som kan hjælpe med at konvertere jeres virksomhedsstrategi og bæredygtighedsambitioner til konkrete resultater og projekter, her.