AI som strategisk nøglespiller: Highlights og takeaways fra konferencerne Lederfokus, Cyber Security og IT Jura

Den digitale fremtid former sig lige for øjnene af os, og med kunstig intelligens (AI) i spidsen, forvandler den måden vi leder, beskytter og regulerer på. Dette blev endnu mere tydeligt den 1. november 2023, da Dansk IT samlede over 260 eksperter, ledere, jurister og it-sikkerhedsfolk til en dag fyldt med spændende oplæg, debatter, analyser og networking.  

Den 1. november 2023 afholdte Dansk IT tre konferencer om ledelse, it-ret og cybersikkerhed i én fælles ramme. Her fik fagfolk lejlighed til at dele værdifuld indsigt i og viden om strategier til at navigere i en fremadskridende digital tidsalder.

Dansk IT’s nye konferencekoncept – tre konferencer med tre forskellige fokusområder på én og samme dag – blev afholdt med stor succes, og ledere, jurister og it-sikkerhedsfolk blev rustet med viden om blandt andet potentiale og udfordringer med AI. Med et deltagerantal på over 260 var dagens højdepunkter præget af intens diskussion og vidensdeling. AI var det store fokusområde, og eksperter og ledere delte indsigter i, hvordan AI er ved at forme vores måde at lede, sikre og lovgive på i den digitale æra. I løbet af dagen blev deltagerne præsenteret for forskellige perspektiver på AI’s indtog i det moderne samfund. 

Blandt talerne satte Anders Søgaard, professor ved Københavns Universitet, scenen med et dybtgående indblik i sprogmodellers evolution og AI’s acceleration.

”Lige nu er en masse store sprogmodeller blevet gjort tilgængelige. Jeg tror, at den udvikling i sig selv kommer til at fortsætte. Flere og flere sprogmodeller vil blive lanceret, og udgifterne ved at træne de her sprogmodeller vil falde, så flere spillere kan være med på markedet. Fokus bliver at skabe smarte brugerflader til sprogmodellerne og sikre, at der ikke opstår situationer, hvor sprogmodellerne siger noget, der er forkert. Jeg tror også, at der kommer et langt større fokus på de forskellige anvendelsesmuligheder ved sprogmodeller og på at forstå, hvad de her sprogmodeller kommer til at betyde på den lange bane,” forklarer Anders Søgaard og fortsætter: 

”Det er svært at gennemskue, hvordan vi forbereder os bedst muligt på denne udvikling. Der er nemlig så mange bolde i luften, og der er så mange ting, som kan udvikle sig i forskellige retninger. Jeg tror, at det bedste vi kan gøre lige nu, er at skabe en samtale om emnet - en samtale, der inkluderer så mange mennesker som overhovedet muligt - og sørge for, at det er så velinformeret en samtale som muligt.”

Emilie Lundblad, Microsoft MVP, gennemgik praktiske eksempler på, hvordan ledere kan integrere AI for at styrke arbejdseffektivitet og beslutningstagning, mens Kasper Junge, formand for Dansk Data Science Community, præsenterede en pragmatisk vinkel på generativ AI. Med fokus på praktisk anvendelse og udvikling af AI-drevet software gav han indblik i, hvordan værktøjer som ChatGPT kan optimere produktivitet og innovere produktudvikling. Pernille Kræmmergaard, adm. direktør i DI2X og Digitaliseringsinstituttet, gav praktiske råd til at formulere en AI-strategi, og Pia Petersen, partner i Agil procesforbedring, understregede vigtigheden af et godt lederskab i en tid præget af usikkerhed. Budskabet var klart: AI er ikke længere blot en fremtidig mulighed, men en nuværende realitet, der former vores arbejde og ledelsesstrategier.

Debatten om AI's langsigtede indflydelse på samfundet blev også taget op. En paneldebat med Thomas Ploug, professor ved Aalborg Universitet, Mikael Trolle, CEO i Idonea, og Bent Dalager, Equity Partner hos KPMG Danmark, adresserede de dybere etiske spørgsmål med og fremtidsudsigter for AI i samfundet med emner såsom menneskelige interaktioner og fremtidige arbejdskompetencer.

På cybersikkerhedsfronten belyste Søren Liborius, chefkonsulent i EUs Fælles Udenrigstjeneste i Bruxelles, hybridkrigens virkelighed og konsekvenser for danske virksomheder. Senior Vice President og CISO Morten Duus delte vigtige erfaringer fra Vestas' håndtering af et ransomwareangreb i 2021 og gav konkrete råd til andre virksomheder, der vil styrke deres forsvar mod cyberangreb: 

”Sørg for at have en dialog om risk management fremfor teknik og bits og bytes med ledelsen og bestyrelsen. Vi arbejder meget med risk configuration og skaber nogle scenarier ud fra det. Baseret på disse risikoscenarier udvikler vi vores portfolio, roadmaps, awareness og træning af medarbejdere. Alt hvad vi laver er bygget op omkring denne her risikomodel. Så mit råd til andre virksomheder er at få styr på kvantitiv risk," forklarer Morten Duus. 

Både Søren og Mortens oplæg afspejlede vigtigheden af at forstå og forberede sig på digitale trusler i en tid, hvor cyber- og AI-landskabet hurtigt udvikler sig.

På det juridiske område gav Henrik Udsen, professor ved Københavns Universitet, en gennemgang af de nyeste it-retlige opdateringer, der er særligt relevante i lyset af AI’s indtrængen i forskellige livsaspekter. Han fremhævede kompleksiteten i at navigere i et landskab præget af nye reguleringer og juridiske udfordringer.

I sit oplæg "Sådan styrer du it-kontrakter i milliardklassen" gav Majbritt Meinfeldt, kontorchef i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen, en dybtgående gennemgang af, hvordan man navigerer i komplekse kontraktforhold og opretholder effektiv leverandørstyring ved at anvende data drevet indsigt, mens Mads Bryde Andersen, professor ved Københavns Universitet, trak på sin ekspansive karriere og tilbød værdifulde indsigter i konfliktløsning i it-verdenen med vægt på tid, omkostninger og retssikkerhed.

Flere af konferencernes medarrangører leverede også interessante oplæg, der spændte fra generativ AI til cybersikkerhedsstrategier i lyset af nye compliance-krav. Deltagerne modtog ikke blot værktøjer til effektiv håndtering af ransomware-angreb men også indsigter i de seneste trusler fra cybersikkerhedens forreste linje. Disse oplæg kastede lys over den essentielle rolle, som fundamentale sikkerhedsprincipper spiller i opbygningen af et robust forsvar, og understregede hvordan AI og automatisering er blevet uundværlige i udformningen af fremtidens sikkerhedsløsninger.

Dansk IT's konferencer gjorde det tydeligt, at vi står over for en teknologi i rivende udvikling og formidlede et klart budskab om behovet for at forberede sig på en fremtid, hvor AI ikke kun er et værktøj, men en integreret del af ledelsesmæssige, juridiske og sikkerhedsmæssige beslutninger. Konferencerne lagde grund til en fortsat dialog om, hvordan vi bedst integrerer AI i vores arbejde og samfund med et øje for ansvarlighed og bæredygtighed.

Se billeder fra konferencen:  

 

 

Kursus - Forstå AI og bliv en bedre leder - Dansk IT

AI transformation - få succes med at drive AI i din virksomhed

Et intensivt endagskursus for dig som leder, der har brug for hjælp til at identificere potentialerne for AI i din forretning. Du går fra kurset med strategiske og praktiske værktøjer til at forberede din organisation på AI. Kurset har fokus på forretning og medarbejderne – ikke på konkrete teknologivalg.