Enterprise arkitekter satte ord på fagets fremtid: Handler mere om ledelse end teknik

Find ud af hvor enterprise arkitektur er på vej hen i nedenstående artikel, hvor vi har spurgt to ud af de tre oplægsholdere på arkitekturdagen: Hvad er det skarpeste spørgsmål, vi kan stille dig om enterprise arkitektur?

Dansk IT’s arkitekturdag er en faglig dag, hvor de 3 netværksgrupper, fagråd og advisory boards inden for it-arkitektur hos Dansk IT forenes. Formålet med dagen var at netværke, erfaringsudveksle og sparre i et fortroligt rum. 

Facilitatoransvarlig, Camilla Kimmie Madsen udtaler: ”Dagen gik rigtig godt, på trods af den skulle afholdes virtuelt i stedet for fysisk. Jeg kunne mærke en stor efterspørgsel for kommende arkitekturdage, hvilket var rigtig positivt.” 

Hun fortsætter: ”Vi brugte platformen Wonder imellem oplæggene. Det gjorde, at man stadig havde muligheden for at få den sociale kop kaffe og den uformelle snak med oplægsholderne og de andre deltagere, som man har manglet det sidste lange stykke tid.” 

Arkitektudagen

 

På dagen var der tre skarpe og erfarne oplægsholdere indenfor it-arkitektur. Vi fik fanget to af dem og spurgte: Hvad er det skarpeste spørgsmål, vi kan stille dig om enterprise arkitektur?

John Gøtze, Enterprise Architecture Professional

Hvor er enterprise arkitektur i dag, og hvor er den som disciplin på vej hen?

”Enterprise Arkitektur bliver mere og mere en ledelsesdisciplin, fremfor en teknisk disciplin. Det holistiske aspekt er derfor mere centralt i enterprise arkitektur, end det har været førhen, og der er stadig en klar faglighed i at se sammenhæng mellem strategi, forretning og teknologi. Som enterprise arkitekt rådgiver man i forhold til ledelsesmæssige beslutninger, i takt med den digitale transformation. Virksomhederne kan begå mange fejl på deres digitale rejse, og hvis man træffer de forkerte beslutninger, bygger man sin løsning på et forkert grundlag. Herved opstår der en skævvridning i udviklingen, som er svær at reparere medmindre man bygger helt om. Man ser gang på gang, at virksomheder vælger en standardløsning og presser det ned over en alt for kompleks problemstilling. Man skal bruge større komplekse systemer til en mere kompleks løsning. Omvendt ser man desværre også ofte, at der specialudvikles, der hvor standardløsninger sagtens kunne være anvendt. Overordnet set handler det om at få strategi, forretning og teknologi til at spille sammen. Hovedpointen er derfor, at hvis man træffer de rigtige grundbeslutninger for sin løsning, kommer man bedst fra start,” udtaler John Gøtze. 


Martin van den Berg, Reseacher and Teacher on Artificial Intelligence and Enterprise Architecture

You conducted a PhD in the field of enterprise architecture. What was your most surprising finding?

Martin van den Berg svarer: “The most surprising finding to me was that I run an experiment to study whether a checklist could be beneficial for enterprise architects when they need to assess and improve a business case, and it turned out that the checklist does not make any difference. I’m convinced that the checklist contains many useful items. However, many architects have such a checklist in their mind. It confirms my conclusion that enterprise architecture is still an art, and not a science.”

Camilla Kimmie Madsen afslutter: ”Til sidst i programmet var der fælles virtuel spisning, som var med til at runde dagen af på en social, hyggelig og personlig måde, som man ellers kunne frygte ikke ville opstå virtuelt. Jeg var meget positiv og overordnet set var dagen en stor succes - vi kommer klart til at afholde noget lignende igen.”
 

Læs mere om Dansk IT's netværksgrupper inden for it-arkitekturDansk IT's fagråd og Dansk IT's Advisory Board for Arkitektur Certificering™.