It-projektlederne er enige: Vi taler for lidt om mennesker, når vi taler om projekter

Sådan lød hovedbudskabet, da 70 it-projektledere mødtes på Dansk IT’s konference for at hente ny inspiration gennem seneste trends, cases, metoder, netværk, værdibaseret projektledelse, rammeværker og meget mere.

De 70 deltagere blev budt velkommen af dagens konferencier Hans Ravnkjær Larsen, konferencechef hos Dansk IT, som var dagens konferencier, som med kyndig hånd førte deltagerne gennem programmet. Se billeder fra dagen til sidst i artiklen.

Omhu, omtanke og ordentlighed

Dagens første taler var Ursula Krogsbøll, direktør for digital strategi og innovation hos Miracle, som ikke lagde fingrene i mellem men gik direkte til stålet; Succeskriterierne for projekter har ændret sig.

Fra tidligere at have fokus på levering til tiden, pris og kvalitet er det i dag slutbrugeren, der i sidste ende sidder med magten til at afgøre, hvorvidt et projekt har været en succes eller ej.

Men for at være en succes for både organisationen og ikke mindst slutbrugerne er det vigtigt, at ledelsen erkender, at organisationens projekter i lige så høj grad bør tage højde for: omhu, omtanke og ordentlighed.

Er det slut med projektlederen på den agile scene?

Det spørgsmål stillede dagens anden taler, Lasse Sørensen, CEO og agil coach hos Plan A Projects. Svaret var både ja og nej.

De seneste par år har Lasse Sørensen arbejdet med at skabe et overblik over det agile metodelandskab, så organisationerne selv kan finde frem til, hvilke agile rammeværk, der passer bedst til deres behov og type organisation. Og i nogle organisationer vil projektlederen snart være ude og i andre vil projektlederen spille en nøglerolle.

Hør podcast hvor Lasse Sørensen fortæller hvordan man får succes med agil projektledelse

"Vi taler for lidt om mennesker, når vi taler om projekter"

Sådan lød åbningssætningen fra Søren Nielsen, direktør i Whyyy, der med sit oplæg ”Projektledelse med hjertet først” talte om de mange forskellige parametre, hvor menneskelige faktorer kan make eller brake et projekt.

Bl.a. spurgte han deltagerne: Hvad er en god leder nu og i fremtiden? Èn der rummer forskelligheden, holder fast i diversiteten og respektere værdien i det, én der har overskud og nærværende til at møde den enkelte medarbejder og én der stiller nogle andre spørgsmål til projektet som går på det menneskelige og ikke så meget leverancen, lød responsen fra salen.

Søren Nielsen kom desuden med sine bud på, hvilke stigende kompetenceefterspørgsler projektlederen kan forvente i 2022:

  • Aktiv læring og læringsstrategier
  • Lederskab og social indflydelse
  • Følelsesmæssig intelligens
  • Ræsonnement, problemløsning og ideer

Læring fra agile transformationer i praksis

Også næste taler havde fokus på den menneskelige faktor i projektledelsen. Jakob Wolman, er uddannet computeringeniør, certificeret coach og creative leader hos Kaospiloterne og arbejder som agil coach hos Danske Bank, der er i gang med en agil udvikling, der involverer ca. 3.000 medarbejdere.

Jakob Wolman delte ud af sine erfaringer fra denne transformation, som bl.a. involverer:

  • Hold fokus på kunden
  • Pas på mellemlederparadox’et
  • Teams spiser organisationer til morgenmad
  • Adressér strukturerne omkring organisationen for at opnå agilitet – big vs. small bangs
  • Der findes ikke en best practice

Eddy May, specialkonsulent hos Udviklings- og Forenklingsstyrelsen delte ligeledees ud af sine erfaringer. Også her var anbefalingen, at man ikke undervurderer den menneskelige faktor i projekterne. Hør Eddy May fortælle om agil transformation og brug af DevOps i offentlige digitaliseringsprojekter.

Projektbattle og workshops bragte deltagerne på banen

Carsten Grønberg Lützen, grundlægger af AgileIdeas.dk og Scrum Master i LEGO faciliterede workshoppen, Liberating structures, ecocycle og 1-2-4, hvor deltagerne kunne lære mere om at
facilitere vedkommende, transparente og produktive workshops og møder ved at afprøve forskellige strukturer, teknikker og faciliteringstricks og se hvordan de fungerer i virkeligheden.

Dagens anden workshop Design thinking - brugercentrisk projektledelse blev ledt af Henrik Ebbesen, Director hos Deloitte Digital Her fik deltagerne prøvet kræfter med metoden Design Thinking, hvor deltagerne med udgangspunkt i brugeren, skulle udfordre antagelser, og redefinere problemer og på den måde identificere alternative strategier og løsninger.

Senere på dagen fik deltagerne mulighed for at dele ud af deres egne praktiske erfaringer på dagens projektbattle, hvor deltagerne med hjælp fra Annette Ibsen, Process Management specialist, Julie Lundberg Arildsen, afdelingsleder for It-projekter i DSB og Pia Sternberg Petersen, executive agile coach og partner i Agil Procesforbedring fik debatteret spørgsmålene:

  • Agil eller traditionel?
  • Hvilken metode giver dig det bedste projekt?
  • Hvor pragmatisk kan projekter drives?
  • Og er der brug for projekter i dag?

Projekter på halv tid med dobbelt effekt

Der er er stadig brug for projekter og projektledere i dag, mente Michael Ehlers, partner i Implement Consulting Group, men mange projekter kan med fordel effektiviseres.

Michael Ehlers er en af grundlæggerne af projektledelsesmetodologien Half Double, som er bygget på agile projektledelsesprincipper. Half Double blev udviklet som en modreaktion på, at kun en tredjedel af projekter betragtes som en succes.

Læs interview med Michael Ehlers, hvor han fortæller mere om Half Double: Sådan kører du dine projekter på halv tid med dobbelt effekt

Se billeder fra dagen