Dansk IT’s debatter på Folkemødet: Her er højdepunkterne

Dansk IT medvirkede i år i en række debatter på Folkemødet, hvor vi var med til at debattere alt fra digital dannelse til sundhedsdata, dataetik og pirateri på nettet. Her får du højdepunkterne.

Igen i år sendte Dansk IT repræsentanter til Folkemødet på Bornholm, hvor de deltog i en række debatter om aktuelle temaer fra den digitale verden.  Samtidig var målet i det hele taget at sikre Dansk IT synlighed på Folkemødet, der i år havde omkring 110.000 deltagere fordelt over fire dage.  Herunder kan du se højdepunkterne fra nogle af de debatter, Dansk IT deltog i.


Digital dannelse og etik

Debat på Folkemødet

 - Vi har altid anvendt data til at danne billeder af andre mennesker - men nu kan vi gøre det i en helt anden skala. Og faren opstår især, når data går hen og bliver en sandhed, man bliver konfronteret med som individ, sagde Rikke Hvilshøj i debatten.

- Data kan være et redskab, som du kan bruge rigtig fornuftigt – men du kan også gå for langt. Vi kan få rigtig meget værdi ud af data, men vi skal tænke os om. Data kan også være med til at kvalificere nogle beslutninger, som tidligere mere byggede på et skøn. Så vi skal bruge data, men vi skal passe på med ikke at gå for langt.


Verdens bedste digitalt uddannede – men hvordan?

Debat på Folkemødet

 - Vi skelner mellem tre typer af kompetencer, borgeren skal have: Brugerkompetencer, skaberkompetencer og refleksive kompetencer. Hvis ikke borgerne har alle tre kompetencer, er vi ildestedt, sagde Klaus Kvorning, udvalget for digitale kompetencer, Dansk IT. 


- Vi har i Danmark en tradition for almen oplysning, som vi skal trække på i forhold til den digitale dannelse. Hvorfor underviser vi i dansk, når de unge taler fint dansk? Det gør vi fordi, at der skal føres mere til, fordi der skal sikres dannelse. Det samme gælder det digitale. Vi skal reflektere over, hvordan vi vælger teknologien til, og hvornår vi vælger den fra. Ellers risikerer vi at løbe ud i blind mekanisering og tabe pointen ved digitaliseringen.


Datadeling: Truer effektivisering borgerens datasikkerhed?

Debat på Folkemødet

 - Der har ikke været meget folkelig debat om deling af data. Men det vil vi gøre noget ved i dag, indledte Ejvind Jørgensen, formand for udvalg for IT i den offentlige sektor, Dansk IT.



Smarte systemer og personsikkerhed: Drøm eller mareridt?

Debat på Folkemødet

- Tryghed ved behandlingen af data gør, at jeg er mere villig til at dele mine data. Det er nødvendigt med trygheden - ellers siger vi fra, lød det i debatten fra Rikke Hvilshøj.

- Vi skal finde balancegangen. Risikoen for at stille sine data til rådighed er ikke kun at få dem misbrugt. Data kan samkøres. Hvor går grænsen, og hvor meget indflydelse skal den enkelte have? 


Datadonor: Dine, mine og vores data

Debat på Folkemødet

- Der er kæmpe store potentialer i sundhedsdata. Men vi skal huske, hvem der ejer data. Hvis man vil have tilliden til at kunne anvende data, er man også nødt til at acceptere, at det er borgerens data, sagde Rikke Hvilshøj, administrerende direktør i Dansk IT.


- Det afgørende er, hvordan vi bruger data. Skal vi som individer til at forholde os til at få at vide, at man med en profilering kan se, hvordan vi får det i fremtiden? Og hvad vil det gøre ved os som mennesker? Jeg mener, at vi skal passe rigtig meget på med profileringer af individer, forklarede Rikke Hvilshøj i debatten om sundhedsdata på Folkemødet.


Stop piraterne: Sådan bekæmper vi ulovlige downloads 
Debatten blev filmet og kan ses her: