Studerende får it-pris for idé, der vil få færre til at gå i malware-fælden

It-studerende får DANSK IT’s cybersikkerhedspris for en idé til, hvordan hjemmesider fremover kan beskyttes, så man advares, hvis it-kriminelle har pillet ved den hjemmeside, man er på vej til at besøge.

Cybersikkerhedsprisen er stiftet af DANSK IT for især, at få unge til at interessere sig for cybersikkerhed og komme med innovative ideer, der kan gøre en forskel.

Onsdag eftermiddag (3. februar ) blev prisen uddelt for første gang. Det skete på DANSK IT’s it-sikkerhedskonference, hvor den it-studerende Hauke Jan Lübbers løb med hæderen og 25.000 kroner sponseret af KPMG. - Haukes idé adresserer et stadig mere udbredt problem med, at it-kriminelle udnytter, at det er mere eller mindre umuligt at opdage, hvis den hjemmeside, man besøger er inficeret med malware, og hermed gør én til målskive for it-kriminelle, siger Lars Ramkilde Knudsen, formand for DANSK IT’s udvælgelseskomite og professor på DTU. 

- Hvis man fremover udvikler hjemmesider efter den prisvindende idé, vil besøgende på selve hjemmesiden advares i det øjeblik, de forsøger at gå ind på hjemmesiden, hvis nogen uautoriseret har ændret på siden. I praksis kan det eksempelvis foregå ved, at man bliver mødt af en advarselstrekant – der spørger, om man ønsker at klikke sig videre til hjemmesiden. Hermed reduceres risikoen for at ryge i malwarefælden betydeligt, fortsætter Lars Ramkilde Knudsen. 

Standarden for webudvikling skal ændres

Hauke Jan Lübbers vil udbrede ideen ved at ændre den standard, hvorefter hjemmesider bliver lavet. Første skridt, bliver at præsentere ideen for World Wide Web Consortium (W3C), en international organisation, der arbejder for at lave standarder til internettet. 

- Når man besøger en hjemmeside er det vigtigt, at man kan stole på, at den side, man besøger, er den, man tror den er, og ikke at nogen uautoriseret har været inde og pillet ved siden. Den prisvindende idé vil udvide HTML standarden sådan, at det gøres muligt for browsere, at kontrollere integriteten og ægtheden af koden. Hermed vil hjemmesiders integritet blive sikret, siger Lars Ramkilde Knudsen. 

Han påpeger, at det også er i hjemmesideejerens interesse at værne om sin hjemmesides integritet sådan, at besøgende i højere grad bliver beskyttet.

Reducerer omfanget af Water Hole angreb

Et eksempel på, hvorfor det bliver stadig mere vigtigt at sikre, at hjemmesider er, hvad de giver sig ud for at være er, at antallet af såkaldte Water Hole angreb er støt stigende.

It-krimielle, der fx ønsker at bryde ind i myndigheders og virksomheders it-systemer udnytter her, at i flere tilfælde er det muligt at placere skadelig kode på en ellers legitim hjemmeside – fx et nyhedssite - som krimelle ved en specifik medarbejder i en virksomhed ofte besøger. Når den intetanende medarbejder via sin arbejdscomputer besøger hjemmesiden vil der blive installeret skadelig kode på computeren som den it-krimelle kan anvende til at bryde ind i arbejdspladsen it-systemer.

- Med Haukes idé, vil ofret ikke længere være intetanende. Han vil vide, at der er problemer med integriteten af den webside, han er på vej til at besøge, slutter Lars Ramkilde Knudsen. 

Hauke Jan Lübbers er født i Tyskland, men bor i dag i København, hvor han arbejder på sin kandidatgrad i datalogi ved Københavns Universitet.

Dommerkomiteen var nedsat af DANSK IT’s fagråd for informationssikkerhed og bestod af medlemmer fra DTU, Alexandra Instituttet, Center for Cybersikkerhed, Grazper og Vestas.

 

Den tekniske beskrivelse af vinder-idéen kan læses her