Hver femte dansker sætter tape over deres webcam

Frygten for at blive beluret, er nu så stor, at hver femte dansker sætter tape for deres kamera på deres computer eller telefon. Det viser en undersøgelse som Analyse Danmark har gennemført blandt 1.008 danskere på vegne af DANSK IT og tænkehandletanken Dataethics.

Ifølge undersøgelsen er det primært de unge, der frygter, at deres kamera bliver hacket. Hele 38 procent af de 18-29-årige sætter tape for kameraet. Det samme gør blot 14 procent af de 60-70-årige, og 9 procent af dem, der har rundet 70 år.

- Når mange og især unge dækker kameraet til, er det bestemt ikke et udtryk for, at de er paranoide, men et for sund fornuft. Med kameraet i computeren, telefonen eller i andet udstyr følger også en risiko for at blive hacket. Ud over det ekstremt ubehagelige i at fremmede hermed kan følge med i ens gøren og laden i hjemmet, er der også risiko for at blive udsat for afpresning, siger Rikke Hvilshøj, adm. direktør, DANSK IT.

En af dem, der garderer sig mod, at ubudne gæster kommer ind i hjemmet via kameraet, er 27-årige Kirstine Elbæk, der til daglig er ph.d.-studerende.

- Min mand er softwareingeniør, og han har længe dækket kameraet til. Men det var dog først, da jeg begyndte at læse om danskere, der var blevet afpresset, fordi it-kriminelle havde optaget dem, at jeg begyndte at gøre det samme, fortæller Kirstine Elbæk.

- Man behøver jo ikke at sidde at gøre noget prekært foran computeren før, at man kan blive afpresset. Man sætter jo heller ikke et kamera op i hjemmet og lader andre følge med i ens liv, påpeger Kirstine Elbæk. 

DANSK IT og Dataethics ser gerne, at producenter i højere grad indbygger privatlivsbeskyttelse i deres produkter, så man undgår sådanne kreative løsninger. 

- Når folk må ty til tape for at kunne beskytte sig i den digitale verden, er det også udtryk for, at producenterne af computere, telefoner og andet udstyr ikke altid er lige gode til at bygge privatlivsbeskyttelse ind i deres produkter, siger Pernille Tranberg, medstifter af tænkehandletanken DataEthics.eu.