Udsigt til kæmpe cloud-boom: Nu rykker Danmark for alvor i skyen

Den offentlige sektor i Danmark er for alvor ved at tage cloud computing til sig. Der er udsigt til et regulært cloud-boom i de kommende år.

Den offentlige sektor i Danmark er for alvor ved at tage cloud computing til sig. Der er udsigt til et regulært cloud-boom i de kommende år. 

Selvom der er blevet talt og skrevet meget om cloud computing i det seneste årti, er det stadig begrænset, hvor udbredt de cloudbaserede løsninger er i den offentlige sektor. Der er dog udsigt til en kraftig vækst i brugen af cloud i de kommende år. 

Det viser undersøgelsen IT i praksis® 2019-20, som Rambøll har udarbejdet i samarbejde med DANSK IT. Hvor det i dag kun er 34 procent af de offentlige myndigheders infrastruktur, der er cloudbaseret, forventer de CIO’s, der deltager i undersøgelsen, at det om tre år vil være steget til 68 procent 

Undersøgelsen viser, at væksten sker både i form af public cloud, private cloud og hybrid cloud (s. 45 i den danske rapport). 

- Når man vælger cloud-vejen, skal det ske med udgangspunkt i overordnede strategiske overvejelser om virksomhedens generelle behov for kontrol og ejerskab til data og de konkrete fordele og ulemper, som de forskellige leverancemodeller giver på det enkelte systemområde. Selvom en public cloud-model kan sikre mest kapacitet til prisen, kan en privat cloud-model omvendt sikre øget kontrol og ejerskab. I overvejelserne bør også indgå, hvilken udvikling man forventer, at virksomheden skal gennemgå de kommende år – eksempelvis om fokus er på øget eksternt samarbejde eller mere it-udvikling internt i virksomheden, forklarer Asger Højen Danielsen, Senior Manager i Rambøll Management Consulting. 

Rikke Hvilshøj, administrerende direktør i DANSK IT, udtaler om cloud-boomet: 

- Man skal aldrig vælge cloud bare fordi, at det er cloud. I stedet bør valget være baseret på f.eks. ønsket om at opnå højere agilitet, og fordi man kan se en forretningsmæssig værdi i at frigøre ressourcer fra den daglige it-drift til den digitale udvikling. Det er vigtigt, at man er bevidst om, at den forretningsværdi, der kan være i at gå cloud-vejen, handler om meget andet end bare besparelser.
 
ITIP

Om IT i Praksis 
Det er 24. år i træk, at IT i praksis tager pulsen på danske private og offentlige virksomheders udbytte og udfordringer ved anvendelsen af it og digitalisering. Undersøgelsen er foretaget blandt de 1.000 største private virksomheder i Danmark, samtlige kommuner og regioner samt statslige virksomheder.

Mere end 1.000 borgere har deltaget i borgerundersøgelsen. For at kunne tegne et fyldestgørende billede af både holdninger, udfordringer og tendenser er der skelnet mellem den offentlige og den private sektor i en hhv. dansk og engelsk rapport. Undersøgelsen er gennemført af Rambøll Management Consulting i samarbejde med DANSK IT.

Hent den danske udgave af IT i praksis 2019-20.

Hent den engelske udgave af IT i praksis 2019-20.