Folketingsvalg 2019: Fem skarpe til it-ordfører i Venstre, Torsten Schack Pedersen

Venstres it-ordfører, Torsten Schack Pedersen, vil have ordentlige bredbånds- og mobilforbindelser til alle danskere, og så skal vi bygge vores velfærdssamfund op omkring de nyeste teknologier. Her svarer han på fem spørgsmål fra DANSK IT i forbindelse med det kommende valg til Folketinget.

TSP

Torsten Schack Pedersen (V), kan du kort beskrive din politiske vision for fremtidens digitale Danmark?

- Én af mine politiske mærkesager er, at danskere skal kunne tilgå digitaliseringsværktøjer, uanset hvilken adresse de har. Her er en ordentlig mobil- og bredbåndsforbindelse et helt essentielt velfærdsgode, som jeg ønsker alle danskere skal have adgang til. 

- Forbindelserne er den måde, danskerne kommunikerer på i dag. Forældrene med lægen eller barnets institution for barnets tarv, den jobsøgendes kontakt til myndigheder og muligheden for at komme i arbejde. Kontakten til familie, venner og nære relationer, der giver livsglæde. Dertil kommer, at tilgangen til internet er vigtig for danske virksomheders overlevelse. Derfor er min vision først og fremmest at fremtidens digitale Danmark er for ALLE danskere.

Hvad er for dig at se det vigtigste argument for, at mere digitalisering er vejen frem? 

- Det vigtigste argument – hvad enten vi snakker teknologisk udvikling i private virksomheder eller det offentlige – er, at digitalisering er fremtiden. For at kunne agere agilt og omstille sig til teknologi i rivende udvikling, er det vigtigt, at vi bygger vores velfærdssamfund op omkring de nyeste teknologier og er villige til at rive rødderne op og være modtagelig over for ny teknologi. 

- Vi ser allerede, hvordan teknologi har lettet hverdagen for mange danskere, effektiviseret virksomhederne og sparet på de offentlige finanser. Pengetransaktioner foregår hurtigere, vi kan introducere helt nyt telemedicinsk udstyr, der redder menneskeliv, og robotter kan effektivisere virksomhedernes arbejdskraft. Det skaber sorte tal på bundlinjen.

- Så det er simpelt herfra; digitalisering er fremtiden, og vi skal som samfund være parat til det imødegå den fremtid for samfundsudviklingens skyld.

Hvilke barrierer er der for realiseringen af dine digitale visioner?

- Der skal ikke herske nogen tvivl om, at én af de store udfordringer ved et mere og mere digitaliseret samfund er cybersikkerheden. I tak med at mere digitaliseres, stiller det nye krav til det private og offentliges sikkerhedsforanstaltninger over for brud på it-sikkerheden. 

- Med regeringens strategi for Danmarks digitale vækst igangsættes en samlet indsats for at styrke cyber- og informationssikkerheden særligt i de små og mellemstore virksomheder, hvor man ikke kan have ressourcerne eller redskaberne til at modstå nedbrud. Vi styrker indsatsen og samarbejde mellem myndigheder og virksomheder. Det er nødvendigt.

Hvis du skal pege på ét område, hvor digitaliseringspotentialet er særligt stort, hvad bliver det så?

- Små og mellemstore virksomheder er rygraden i dansk erhvervsliv.  Det er vigtigt at skabe de bedst mulige rammevilkår for danske virksomheder, hvis vi skal gribe muligheden for at blive en del af den digitale vækstdagsorden. Det kræver, at vi ikke overregulerer, og det kræver, at vi hjælper virksomheder til at gribe digitaliseringens muligheder – eksempelvis inden for e-handel, databehandling og robotter. 

- Der ligger et stort potentiale i de danske iværksættere, som kan se mulighederne i teknologiske fremskridt. Dem skal vi hjælpe, for de finansierer også de arbejdspladser og den velfærd, vi nyder godt af.

Hvad er din vigtigste politiske mærkesag, når det kommer til it og digitalisering? 

- Foruden tilgangen til ordentlige mobil- og bredbåndsforbindelser er det vigtigt, at vi får uddannet flere inden for it-videnskab. Vi skal sørge for, at fremtidens Danmark har de nødvendige digitale kompetencer til, at danske virksomheder med it-rødder kan vækste. 

- I denne regeringsperiode har vi arbejdet for at få it på skoleskemaet helt ned på folkeskoleniveau. Vi vil med en teknologipagt mellem uddannelsesinstitutioner, erhvervsliv og offentlige aktører bane vejen for det digitale Danmark – med de rigtige kompetencer. Danmark skal være med i det internationale kapløb og det kan vi kun, hvis vi kigger indad – og er villige til at være agile og imødekommende overfor digitaliseringen. 

Læs flere interviews med it-ordførerne fra de forskellige partier i den kommende tid på dit.dk 
Folketinget

Nyhed - Onsdag - d. 10-4-2019

Podcast: Digitaliserings­klar lovgivning skal hjælpe borgerne og styrke digitaliseringen

I denne episode af DANSK IT's podcast har vi fokus på arbejdet med at sikre digitaliseringsklar lovgivning i Danmark. Hør om målet med digitaliseringsklar lovgivning og om de konkrete erfaringer, man har gjort sig.
Tech og strategi i øjenhøjde - en podcast af DANSK IT

Nyhed - Fredag - d. 29-3-2019

Podcast: En samtale med Ida Auken: Vi skal tæmme teknologien - teknologien skal ikke tæmme os

Hvordan kan vi tæmme teknologien, så teknologien ikke styrer os som mennesker? Det spørgsmål søger it-ordfører for Radikale Venstre, Ida Auken, svar på i sit it-politiske arbejde på Christiansborg. I denne podcast kan du høre et længere sceneinterview med Ida Auken fra DANSK IT's årskonference 2019.