Chefkonsulent: Disse muligheder ser Danske Bank med Open Banking

Hvordan vender man lovmæssige krav som PSD2 til forretnings­muligheder? Det spørgsmålet var omdrejningspunkt, da Jesper Wendelboe Hamann fra Danske Bank, var taler på DANSK IT’s konference Finans IT 2018.

Til dagligt er Jesper Wendelboe Hamann chefkonsulent i Danske Banks innovationsafdeling under Group Developments, som bl.a. arbejder med fintech for at forbedre bankens time to market og optimering af kundeoplevelser. 

Inden han gik på scenen, nåede vi at stille ham et par hurtige spørgsmål om mulighederne med PSD2 og Open Banking set med Danske Banks øjne.

Hvad er Danske Banks overordnede strategi indenfor Open Banking?

Vi ser jo både PSD2 og Open Banking som store muligheder for Danske Bank. Vi er all in, hvis man kan sige det sådan. Men vi er også meget opmærksomme på, at det er en rejse. Det er ikke noget, der sker natten over. Vi forsøger efter bedste beskub, at embrace Open Banking og PSD2. Men vi ved også, at det kommer til at tage noget tid.

Hvordan har PSD2 kickstartet Open Banking?

Man kan sige, at PSD2 er de her regulators, der fortæller os, at vi skal være Open Banking. Det er regler, der kommer til os, hvor vi får at vide, at vi skal være åbne. Derfor tror jeg, at mange er startet der. Men det har også åbnet øjnene for, at der er mange andre muligheder med Open Banking og næste skridt på rejsen er at finde ud af, hvor vi ellers kan åbne op. Både i partnerskaber men også mere bredt, såsom at åbne op på nogle API’er.

Kan du forklare danske banks samarbejde med Spiir, Minna og Wrapp?

Vores samarbejde med Spiir startede egentlig i relation til PSD2, hvor vi rigtig gerne ville have adgang til data, men det havde lange udsigter. Og Spiir har en teknologi, hvor vi ret hurtig kunne få adgang til data. I bund og grund handler det om at give vores kunder mulighed for at se deres konti ét sted på tværs af banker. Og der var Spiir den helt perfekte partner.

Hvis vi ser på Minna Technologies, så er vores Open Banking-modenhed er ikke så stor endnu. Derfor har vi kigget på de bedste løsninger i markedet og så har vi ligesom håndplukket dem, som vi syntes var bedst; nogen som har vist, at de kunne et eller andet på markedet, som fx Minnas tjenester i Sverige. Og i samarbejde med dem, har vi snakket om, hvordan kan vi brede det ud der, hvor vi er repræsenteret i Norden.

Andre virksomheder laver en form for app-store eller market place, hvor de kan invitere mange løsninger ind. Men vi mener, at på det stadie hvor vi er og egentlig også hvor vores kunder er, så får både vi og vores kunder meget ud af, at vi går ind og vælger den, i vores øjne, bedste løsning og præsenterer den for kunderne. Det var vores bevæggrundene for at vælge Minna Technologies.

Wrapp er en lidt anderledes historie. Det handler både om, at vi, på det svenske marked, ikke havde et ordentligt loyality-program. Med Wrapp var det et spørgsmål om time-to-marked, det vil sige, at vi ret hurtigt kunne gå ind i det partnerskab og tilbyde vores kunder en god loyality-løsning og igen gik vi ind og valgte, hvad vi syntes var den bedste løsning i det marked. Vi har selvfølgelig nogle overvejelser om, hvorvidt vi skal gå med Wrapp videre ud i norden, men vi har allerede loyality-løsninger i de andre nordiske lande, så derfor er der ikke sket noget på den konto endnu.

Hvad bliver det mest spændende at følge efter september 2019, ?

Vi gik jo alle sammen og ventede på januar 2018 og der skete ikke rigtig så meget, derfor bliver det jo spædende at se, om der så kommer til at ske en masse til september 2019. Det tror vi på, men jeg tror ikke på, at det bare kommer til at eksplodere. Som der blev talt om i dag, så vil der, selvom der bliver åbnet op, stadig være store barrierer for at komme ind. Derfor tror jeg heller ikke, at det sker natten over i september 2019. Men det kommer til at ske.


Finans IT DANSK IT

Nyhed - Torsdag - d. 30-8-2018

Sådan arbejder finanssektoren med PSD2 og Open Banking

Se billeder og video fra Finans IT 2018, hvor PSD2 og Open Banking var temaerne.
Blockchain header

Nyhed - Onsdag - d. 1-8-2018

Forstå blockchain på 10 minutter: Hvad kan teknologien gøre for dig?

Blockchain har været et hedt emne i it-Danmark det seneste år. Men hvad er blockchain egentlig for en størrelse, og hvad kan blockchain gøre for dig?