Nu kan du se, hvad selskaberne på din gade betaler i skat

En nyudviklet webservice giver en geografisk oversigt over danske selskabers skattebetalinger. Servicen blev udviklet på DANSK IT’s konference Offentlig digitalisering 2013.

DANSK IT havde under konferencen Offentlig digitalisering 2013 samlet en flok udviklere til at kigge på, hvad de kunne få ud af offentlige data. Nu er et af de mere kuriøse eksempler gjort offentlig tilgængelig.

Der er tale om et interaktivt Danmarkskort ved navn firmaskat.dk, hvor man helt ned på gadeplan kan se om selskaber betaler selskabsskat og i givet fald hvor meget.

Udviklerne bag kommer fra iværksættervirksomheden Septima, der har specialiseret sig i at hjælpe virksomheder med at anvende de offentlige data, som regeringen frikøbte per 1. januar 2013.

I dette tilfælde har skatte-data dog ikke været umiddelbart tilgængelige. For da Skat ved årsskiftet offentliggjorde skattelisterne, var det i en webservice, hvor man kun kunne lave individuelle søgninger på, hvad navngivne virksomheder betaler i selskabsskat. Det var først da dataentusiasten Michael Friis indsamlede Skats data på i alt 243.711 virksomheder og offentliggjorde disse data i samlet form – at de blev anvendelige for udviklerne hos Septima.

Forløbet er efter DANSK IT’s mening et godt eksempel på, at myndigheder ikke altid er lige bevidste om, at deres data kan skabe værdi andre steder.

Se det interaktive Danmarkskort over virksomhedernes skattebetalinger her