Velfærdsteknologi skal blive en ny vækstmotor

Riget fattes penge. Det kommer også til at kunne mærkes her i Region Syddanmark. Vi skal have den offentlige sektor til at køre lidt længere på literen. Men logikken siger jo, at når vi skal fylde mindre på tanken, men køre den selvsamme distance, så er kodeordene: Work smarter – not harder.

Og her er velfærdsteknologi helt afgørende.

Virksomheder, der arbejder inden for sundheds- og velfærdsområdet, spiller en vigtig rolle i den danske økonomi og har potentiale til endnu mere. Mulighederne afspejles af de anbefalinger, Vækstteam for sundheds- og velfærdsløsninger præsenterede for regeringen den 29. januar 2013. Vækstteamets anbefalinger kan læses her (eksternt link)

Vækstteamets anbefalinger ligger i direkte forlængelse af regionernes visioner for det danske sundhedsvæsen, hvor vi fokuserer på en tredobbelt bundlinje: Kvaliteten i behandlingen øges, vi gør det stadig mere effektivt og samtidig holder vi fokus på, hvorledes vi kan samarbejde med de private virksomheder, så det skaber vækst og eksport for de danske virksomheder.

I Region Syddanmark er der ingen tvivl om, at velfærdsteknologi er et nøglepunkt, når det gælder om at skabe nye arbejdspladser og varig velfærd.

Velfærdsteknologi skal vises frem for verden

Benzinen skal række længere i den offentlige sektor, og det er ”Big Business” for de virksomheder og offentlige institutioner, der formår at udvikle og sælge løsninger, der kan få sundhedsvæsenet til at køre længere på literen. Velfærdsteknologi handler jo i bund og grund om, at vi bruger teknikken og teknologien til at frigøre ressourcer og vores medarbejdernes tid, så vi får flere varme hænder.

Siden 2008 har Region Syddanmark satset på velfærdsteknologi. I alt har Syddansk Vækstforum de seneste tre år investeret 306 mio. kr. i offentlig-private samarbejdsprojekter inden for Velfærdsteknologi – og service med et samlet budget på 787 mio. kr. Og vi er klar til at investere yderligere! Vores udgangspunkt er, at Danmark skal eksportere en del af det velfærdssystem, som vi har god grund til at være stolte af.

”First mover” fordele og potentialet for dansk erhvervsliv omkring velfærdsteknologi skal udnyttes – også i Region Syddanmark!

Vi har i regionerne tradition for en tæt integration af drift, forskning og samarbejde mellem hospitalerne og de private virksomheder. Vi er allerede godt

i gang med at understøtte vækst og eksport med udgangspunkt i sundhedsområdet. Et stærkt offentligt sundhedsvæsen kan, inden for de rammer vi har, være med til at trække erhvervsudviklingen fremad.

Nyt dansk eksport eventyr

Regionerne er en vigtig spiller i den velfærdsteknologiske revolution. Vi kan i kraft af vores anvendelse, udbredelse og forskning i sundhedsteknologi styrke virksomhedernes udviklingsproces. Og vigtigst: Vi kan medvirke til at sikre, at der udvikles produkter, der modsvarer brugerbehov.

I Region Syddanmark vil vi sundhedsinnovation – og velfærdsteknologi. Vi ser i dag årtiers satsning på grøn-teknologi, udmøntet i et dansk eksport eventyr. Vi tror, velfærdsteknologi i fremtiden har potentialet til et nyt stort eksport eventyr – med danske arbejdspladser til følge.