Ugens nyhed: Studerende vilde med online-undervisning

Københavns Universitet har på få uger fået næsten lige så mange tilmeldinger til deres nye gratis onlinekurser, som de har faste studerende, skriver Mandag Morgen.

Ifølge ugebrevet breder online-kurser sig med lynets fart. Alene i Nordamerika har 18 af 20 top-universiteter gratis online kurser på hylden. Nogle af kurserne har flere end 100.000 studerende.

Læs også ”Dansk universiteter har succes med onlineundervisning” (eksternt link) 

Københavns Universitet og DTU hopper nu med på bølgen. I første omgang er det for at høste erfaringer. Og foreløbig strømmer det da også ind med tilmeldinger. Et online-kursus om globale sundhedsudfordringer har således fået 5.000 tilmeldinger fem måneder før kurset starter i september.

DANSK IT er ikke i tvivl om, at der er et kæmpe potentiale i online-undervisning. Ikke bare på de videregående uddannelser, men også i folkeskolen, hvor den virtuelle undervisning kan blive et væsentligt supplement til den traditionelle klasserumsbaserede.

For øjeblikket befinder online-undervisningen i Danmark sig dog i sin spæde ungdom. Der eksisterer blandt andet spredte tilbud om online lektiehjælp. For eksempel tilbyder Statsbiliotektet.dk online lektiehjælp til unge i udsatte boligområder.

Der er også kvikke hoveder, der har fundet ud af, at det er en god idé at optage pensum og herefter lægge det ud som videoer, så elever der har været fraværende eller måske har behov for at blive opfrisket på stoffet, altid har adgang til viden.

Læs også ”DANSK IT: Matematikvideoer er strålende eksempel på it i undervisningen”

Online-undervisning ligger til højrebenet. Udfordringen bliver at få identificeret, hvillke virtuelle undervisningsformer, der virker bedst og herefter få dem naturligt integreret i såvel folkeskolen som på de videregående uddannelser.